Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честит юбилей – 50 години от основаването на Софийски камерен хор „Васил Арнаудов“

БНР Новини
Снимка: личен архив на проф. Теодора Павлович

2016 година е юбилейна за Софийския камерен хор „Васил Арнаудов“ – състав със забележителна история, в която са вписани най-престижните международни отличия. В тази история има много приказни и драматични моменти, много обич и отдаденост на тези, които са я създавали през годините и продължават да творят изкуство в днешното, значително по-трудно и динамично време. За изминалия половин век, Софийският камерен хор е лауреат на 2 големи, 14 първи и 7 специални награди от международни конкурси в Европа; реализирал е 1500 концерта в 22 страни на Стария континент и в Япония, стотици премиери на нови хорови творби, много от които създадени специално за хора, записи и концерти за редица радио и телевизионни компании – сред тях: ВВС - Лондон, Deutsche Welle, Радио „Ватикана“.
Рождената дата на състава е 27 февруари 1966 година, когато група бивши певици от детския хор „Бодра смяна“ се събират и взимат решението да създадат хор. Съставът започва да работи под ръководството на Ирина Щиглич, а по нейна покана, от есента на 1967 година главен диригент става Васил Арнаудов.
В основата на всяка човешка дейност, във всички професии стои талантът. Някои казват, че талантът преди всичко значи труд. Аз смятам, че основното е отговорност. Талантът значи преди всичко отговорност. – думи на проф. Васил Арнаудов, за когото Софийският камерен хор е „най-изстраданата радост“. Неведнъж той е признавал, че има „католически брак с българската музика“ и много известни наши композитори са посветили песните си на хора. Емблематично остава изпълнението на цикъла „Приглушени песни“ от Любомир Пипков по стихове на Марина Цветаева, още в далечната 1972 година. Две години по-късно, след смъртта на композитора, хорът приема неговото име.
Съдбовен момент в историята на състава е датата 19 март 1991 година, когато проф. Васил Арнаудов внезапно напуска този свят. В тази изключително тежка ситуация, с много колебания и риск, ръководството му поема младата диригентка Теодора Павлович, негова възпитаничка и асистент в Държавната музикална академия (сега НМА „Проф. Панчо Владигеров“). Тя има ценната подкрепа на художествения ръководител на хора г-жа Ирина Щиглич и доверието на певиците, които не пожелаха делото на техния кумир да потъне в забвение. От този момент започва новата история на Софийския камерен хор, който от септември 1991 година, по решение на певиците приема името „Васил Арнаудов” и продължава активната си дейност. Участва в големи музикални събития в България и чужбина, реализира 6 компактдиска, осъществява премиерни изпълнения на творби от български и чужди композитори, регистрира нови записи и филмирани концерти за български и чужди компании, завоюва още първи и специални отличия на международни хорови конкурси и фестивали. От 1993 година досега хорът получава покани за участие в елитни професионални музикални събития в Европа и осъществява концертни турнета в много европейски страни. Няколко поколения певици са дали своя принос за изграждането на богатата история на хора.
В предаването „Музикални вечери“ на 4 март т.г. акцентирахме на основни моменти в биографията на Софийския камерен хор „Васил Арнаудов“, заедно с гостите в студиото: проф. Теодора Павлович – диригент на състава, д-р Галина Луканова – хормайстор, и Доброслава Иванова – вокален педагог и солист. Допълнителна емоция внесоха разказите на бивши и настоящи певици – дами от различни поколения, но еднакво запленени от магията на хоровото изкуство. Ще чуете и как се е променяла звучността на хора през годините – от най-ранните му записи до съвременните регистрации.
След първия от поредицата концерти в юбилейния сезон (участието на 7 февруари в „Органова палитра“, заедно с органиста Велин Илиев), следва централния а'капелен концерт на Софийския камерен хор „Васил Арнаудов“ на 17 април. Очакваме го!

Чуйте цялото предаване, излъчено на 4 март 2016 година – 50 години Софийски камерен хор „Васил Арнаудов“, реализирано от авторски екип: Мануела Манчева и Даниела Найденова със звукорежисьора Куньо Станев.










Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!