Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България трябва да плати 550 млн. евро обезщетение на Русия заради АЕЦ "Белене"

Искът на "Атомстройекспорт" беше за 1,2 млрд. евро

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международният арбитражен съд в Париж е взел решение, с което задължава Националната електрическа компания да заплати на "Атомстройекспорт" произведеното до момента оборудване за проекта АЕЦ "Белене", след като проектът беше прекратен от парламента с мотив, че липсват средства за реализирането му.

България е задължена да плати на Русия обезщетение в размер на 550 милиона евро, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Решението на Арбитражния съд е пристигнало на електронната поща на НЕК късно снощи, обясни министър Петкова. Тя допълни, че всички останали претенции на "Атомстройекспорт", като например тези за пропуснати ползи, вследствие на спирането на проекта, не са уважени от арбитража и така страната ни ще трябва да заплати за вече построения първи реактор за АЕЦ "Белене" и за втория, който е построен до някъде.

Теменужка ПетковаРешението на арбитража е обективно, посочи Теменужка Петкова, според която е нормално, след като НЕК е поръчала оборудване, да го заплати. Искът на "Атомстройекспорт" беше за  1,2 млрд. евро, т.е. решението е, че ние ще трябва да платим горе-долу половината от този иск. 

След като НЕК се запознае с решението на арбитража ще се търси вариант за среща с представители на "Атомстройекспорт", така че да се постигне взаимноизгодно решение на проблема, както за НЕК, така и за руската страна. 

Не става ясно дали НЕК има 550 милиона евро, с които да плати този иск, както и какво се случва с контраиска в размер на 110 милиона евро от българска страна. Контраискът беше заведен заради това, че по договор "Атомстройекспорт" е трябвало да изкупи старото оборудване от площадката в Белене, но руската страна не е направила това в пълен обем.


Председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев посочи:
При двустранните разговори, преди  дори да има заведено арбитражно дело, предлагахме това, което в момента Арбитражът е отсъдил - да си платим изработеното оборудване към датата на изтичане на споразуменията. Не се дължат никакви неустойки, пропуснати ползи или каквото и да било друго.


Решението на арбитража за АЕЦ "Белене" е лоша, но очаквана новина, заяви Драгомир Стойнев от "БСП лява България". Той припомни, че проектът АЕЦ "Белене" бе спрян от първото правителство на Бойко Борисов и дори след произвеждането на успешен референдум управляващите не са обърнали внимание на желанието на хората.


В официално изявление руската държавна корпорация „Росатом“ посочи, че е удовлетворена от решението на Арбитражния съд към Международната търговска палата в Женева. От руска страна се отбелязва, че щетите за „Атомстройекспорт“, която е част от „Росатом“, в резултат на решението на българската компания НЕК за прекратяване на строителството на АЕЦ „Белене“ са признати в размер на 620 милиона евро. 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!