Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикалната образователна програма на националното радио срещна десетки малчугани с Оркестъра за народна музика на БНР

Десетки малчугани се срещнаха с музикантите от Оркестъра за народна музика на БНР, като част от Музикалната образователна програма на националното радио. Достъпно, увлекателно и с много настроение, диригентът Димитър Христов и оркестрантите разказаха на децата за различните инструменти и фолклорни области, като демонстрираха невероятните възможности на гъдулката, кавала, гайдата, тъпана, китарата и др. За всеки инструмент музикантите разказаха весели истории за хора и седенки, тъжни истории за овчари по планините, но и любовни истории за задгранични принцове и принцеси. Децата имаха възможност да научат повече за устройството на инструментите и от какви материали се изработват те, но най-вече да ги чуят как звучат. Родителите също имаха възможност да се насладят на прекрасните изпълнения на музикантите и на емоционалната атмосфера, създадена от диригента Димитър Христов и солистите на Оркестъра за народна музика. Малчуганите задаваха очаквани и неочаквани въпроси и танцуваха на завладяващите неравноделни ритми. На финала в емблематичното Първо студио на БНР се изви хоро, на което се хванаха малки и големи.

Посещението на срещите от Музикалната образователна програма на БНР е безплатно, а предварителното записване става на tsvetanova@bnr.bg. За въпроси 02/ 9336 279.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нестихващи аплодисменти и отличия за 70-годишнината на Оркестъра за народна музика на БНР в зала "България"

Силен, емоционален, завладяващ, на фона на бурни, нестихващи аплодисменти, много вълнение и отличия – такъв беше празничният концерт в зала “България“, с който снощи Оркестърът за народна музика на БНР откри своя юбилеен 70-и сезон. Зала “България“ се оказа тясна за вярната, обичаща и обичана публика, пожелала да сподели празника на..

публикувано на 15.11.22 в 15:47

Оркестърът за народна музика на БНР представя в двоен албум 70-годишната си история

Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов ще открие юбилейния си 70-и сезон с концерт на 14 ноември в зала „България“.  За да отбележи подобаващо своята годишнина емблематичният състав издава  двоен албум, събрал живата фолклорна история на България. Колекцията съдържа 42 вокални и инструментални записа от последните..

публикувано на 11.11.22 в 12:50

Дивите корени - впечатленията на един наш верен почитател

Автор:Елена Алекова  Декември е месецът, в който културните прояви за годината бележат своеобразен апогей. В първите дни на 2017-а се обръщам назад и в неволната равносметка, която се върти в главата ми от само себе си, признавам, че най-значимото събитие от всички тях е Коледният концерт под наслов „Дивите корени“ , осъществен на 20..

публикувано на 09.01.17 в 15:17
Димитър Христов бе отличен с „Кристална лира“ за цикъла концерти със солисти, инструменталисти и певци от Балканските страни през сезон 2015/2016

Димитър Христов с награда „Кристална лира“ 2016

На официална церемония в Деня на народните будители Димитър Христов, диригент на Оркестъра за народна музика на БНР, стана носител на наградата „Кристална лира“ 2016. Наградата в категория „Музикален фолклор“ е за цикъла концерти със солисти инструменталисти и певци от Балканските страни през сезон 2015/2016- „Ритъмът на..

публикувано на 07.11.16 в 12:01
Гъдулка

Победител в конкурса за гъдулар

След провеждане на конкурса за гъдулар на Оркестъра за народна музика на 09 юни 2016 г. и изслушване на всички кадидати, комисията избра Христина Райчева Белева. Честито!

публикувано на 10.06.16 в 12:21