Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Радиосимфониците откриват новия си концертен сезон 2020/2021

Заедно да съхраним духовното!

Симфоничният оркестър на БНР ще открие новия си концертен сезон 2020/2021 на 25 септември от 19:00 часа традиционно в голяма зала „България“.

На диригентския пулт отново ще застане  маестро Марк Кадин - главен диригент на състава, а солист  ще бъде блестящият украински пианист Дмитро Чони - победител в най-престижни международни конкурси, който ще изпълни Концерт №3 от Лудвиг ван Бетовен.

Чони е носител на Първа награда и Златен медал на световно известния конкурс за пианисти „Paloma O'Shea Santander International Piano Competition“ за 2018 в Испания, лауреат е на много конкурси и фестивали за пианисти като Vendome prize от фестивала във Вербие (Швейцария, 2019), Конкурса Феручо Бузони (Италия, 2017); Международния конкурс за пиано в памет на Владимир Хоровиц (Украйна, 2017);  Международния конкурс на езерото Джинджи, Суджоу (Китай, 2017), Конкурса Сан Марино (2016), Първа награда на Международния конкурс „Тhe Bösendorfer USASU“ (САЩ, 2019), Първа награда от Международния конкурс в Лос Анджелис (САЩ, 2018), Първа награда и Награда на публиката от „ZF-Musikpreis“ (Германия, 2018), Първа награда от Международния конкурс в Рим (Италия, 2017), Първа награда от Конкурса Тукуман (Аржентина, 2016). През 2017 е удостоен с наградата „Артуро Бенедети Микеланджели“ от Академията „Епан“ (Италия), а през 2019 получава престижната награда “Prix du Piano Bern” от Интерлакен класикс (Швейцария). 

Повече информация за него може да видите тук: 

Във втората част на концерта ще прозвучат българската премиера на „Дърво и стомана“ от Добринка Табакова и Симфония № 100 „Военна“ от Йозеф Хайдн.

Радиосимфониците обещават интересна селекция от концерти, специално подбрани за почитателите на класическата музика. За първи път концертният сезон е разделен в два цикъла „Хоризонт“ и „Христо Ботев“, посветени на 50 години от създаването на двете програми.

През целия концертен сезон Ви очакват още интригуващи заглавия, български премиери, бисери от българската музика и световни шедьоври.

Заедно на една сцена с Радиосимфониците ще бъдат изтъкнати български гост-диригенти и забележителни солисти, всеки със своя международна кариера.

Не пропускайте началото -  25 септември, 19.00 часа, зала „България“!

Концертът ще бъде вход с покани, които можете да получите от 18 септември в Рекламно-информационния център на БНР и на касата на Софийската филхармония в залата.

БНР си запазва правото на промени в програмите, в случай на извънредни обстоятелства.


ВИЖТЕ ОЩЕ

За българската премиера на "Дърво и стомана" от Добринка Табакова

Добринка Табакова е сред най-изявените млади творци в съвременната музика. Родена е в Пловдив, семейството ѝ се премества да живее в Лондон през 1991 г. Учи в Кралската музикална академия, завършва Гилдхол Скул и защитава докторат по композиция в Кингс колидж – Лондон. Творбите ѝ се изпълняват по целия свят,  през 2014 г. нейният първи..

публикувано на 21.09.20 в 16:31

Дмитро Чони за първи път в България!

Изгряващата звезда, украинският пианист Дмитро Чони ще гостува за първи път в България. Дебютът му в София ще бъде със Симфоничния оркестър на Българското национално радио и главния диригент Марк Кадин. Това ще бъде и първият концерт на младия изпълнител с оркестър след дългото прекъсване заради коронавируса. „Той е извънредно завладяващ..

публикувано на 16.09.20 в 13:16

Магията на фолклора идва с новия концертен сезон на Оркестъра за народна музика на БНР

Очаквайте в новия концертен сезон 2020/2021 на Оркестъра за народна музика на Българското национално радио с диригент Димитър Христов  едни от най-добрите изпълнители на българска народна музика, уникални проекти и нови оркестрации. На 8 октомври в откриващия сезона концерт Оркестърът ще представи за първи път пред публика селекция от..

публикувано на 15.09.20 в 15:24

БНР възстановява сумите за билетите за нереализираните си концерти от 25 август

Уважаема публика, От  25 август до 11 септември 2020 г. може да получите сумата от закупените билети за отменените поради пандемията концерти на музикалните състави на БНР, срещу предоставен билет и касов бон. Рекламно-информационният център на Националното радио (бул. „Драган Цанков“ №4) ще Ви очаква всеки делничен ден от 13.00 до..

публикувано на 21.08.20 в 14:38
Пролет 2020

Обявяване на лауреатите от конкурса Пролет 2020

Очаквайте в програмите на Българското национално радиo обявяването на лауреатите от конкурса „Пролет 2020“. В радиопредаването „Пролет 2020 – лауреати“ ще чуете песните финалисти, мнението на членовете на журито - Кирил Маричков, Етиен Леви, Стенли, Антони Дончев, Краси Куртев, Милен Кукошаров, Мирослав Иванов и носителите на награди. Водещи - Диляна..

публикувано на 30.07.20 в 16:03