Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Жените в музиката

На 8 март в ефира на БНР за първи път ще прозвучи песента "Унесено се вгледах в небесата" на композиторката Емелина Горчева

| обновено на 08.03.21 в 08:23
8 март - Международен ден на жената

За втора поредна година БНР се включва в инициативата „Жените в музиката“ на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU). Тя ще отбележи 8 март – Международния ден на жената по специален начин. 

За да отпразнуват забележителния талант и постижения на жените като артисти, композитори, диригенти и автори на текстове и аранжименти, всички европейски обществени радиостанции ще излъчват изключително музика, създадена и изпълнена от жени във всички жанрове. Миналата година в инициативата се включиха над 400 радиостанции от 40 държави.

 

В празничния ден в ефира на БНР за първи път ще прозвучи песента „Унесено се вгледах в небесата“ от талантливата млада българска композиторка Емелина Горчева, по текст на Дора Габе. Изпълнението е на певицата Сребрина Минева, сопран от състава на Смесения хор на БНР и пианистката Моника Гвоздева, корепетитор на хора.

Емелина Горчева е лауреат на редица международни конкурси за композиция, а нейни произведения са звучали в САЩ, Канада и Европа. Сребрина Минева е възпитаничка на Консерватория „Джовани Батиста Перголези“, Италия и често се изявява като солист в концерти и фестивали за класическа музика на европейските сцени и театри в България, Италия, Австрия, Люксембург, Испания, Франция, Сърбия и др. 

Прави премиери на редица български и чуждестранни произведения като „Темброви фантазии” на проф. Симо Лазаров, "Rival beauty" на канадския композитор Майкъл Пепа и "United together" на италианския композитор Джузепе Фараче.

В музикалните състави на Българското национално радио творят повече от 130 дами. Повече за тях и работата им може да намерите тук.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Симфоничният оркестър на БНР анонсира следващите си концерти

На 14 май Радиооркестърът под диригентството на Марк Кадин се завръща на сцената на зала „България“ с една от най-ярките програми в сезона си. Концертът „Испания“ е селекция от разкошни музикални картини на испански и европейски композитори. Специалният гост на вечерта ще бъде испанецът Рафаел Агире . Един от най-добрите китаристи в света, той..

публикувано на 12.04.21 в 10:11

„Музика в портрети“ на 17 юни

Проектът „ Музика в портрети “  на Оркестъра за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов представя в детайли популярни изпълнители с принос в развитието и популяризирането на българската фолклорна музика. В тазгодишното издание на проекта публиката ще има удоволствието да види и чуе на живо изпълненията на Пейо Пеев..

обновено на 01.03.21 в 13:10

БНР отлага концертите си до април

Уважаема публика, Поради удължаване на Заповедта РД-01-677/25.11.2020 г. на здравния министър, с която се преустановява провеждането на всички културни и развлекателни мероприятия до 30.04.2021 г. вкл., Ви уведомяваме за следните промени в програмата: Концертът „Рапсодии“ на 5 февруари 2021 г. от 19:00 ч. в зала  „България“ със солист..

публикувано на 01.02.21 в 16:18

Москва-Черьомушки, Хамлет и Рапсодии – най-ярките концертни премиери през февруари

На 5 февруари Симфоничният оркестър на БНР продължава своя концертен сезон в зала „България“. Програмата на вечерта „РАПСОДИИ“ е изключителна и е избрана от ЕВРОРАДИО за излъчване в страни в Европа и Азия. „ Този концерт ще бъде вдъхновяващ и за публиката, и за музикантите – споделя главният диригент на оркестъра Марк Кадин –  бих го сравнил с мощен..

публикувано на 25.01.21 в 12:47

На 5 февруари Симфоничният оркестър на БНР възобновява своя концертен сезон

След 3-месечно прекъсване Симфоничният оркестър на БНР възобновява своя концертен сезон. На 5 февруари ще прозвучи една от най-цветните му програми с рапсодии. „ Нашето завръщане в концертната зала ще бъде вдъхновяващо и за публиката, и за музикантите – споделя маестро Марк Кадин . Концерта на 5 февруари бих сравнил с мощен витаминен и музикален..

публикувано на 05.01.21 в 16:52