Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На 4 юни от 19 часа в зала "България"

Радиооркестърът представя Италианска програма

След изключително успешния концерт „Испания“ Симфоничният оркестър на БНР представя на публиката слънчева „Италия“

Марио Хосен гостува на Радиооркестъра

На 4 юни ще прозвучи Концерт №1 за цигулка и оркестър на Николо Паганини в оригинална версия с харизматичния солист Марио Хосен и Симфония №4 „Италианска“ на Феликс Менделсон
Марио Хосен e солист с международна репутация. Живее във Виена, концертира активно по света и преподава в България и чужбина. Свири с известни оркестри като: Симфоничен оркестър Чайковски, Оркестър на Миланската Скала, Виенски симфоничен и Виенски камерен оркестър, Английски камерен оркестър, Academy St. Martin in the Fields, Брукнер Оркестър Линц, Кралска Филхармония, Симфоничен оркестър на БНР и много други. 
Марио Хосен
Носител е на редица престижни награди. Хосен е редактор и изследовател на цялостното творчеството на Паганини за цигулка и оркестър за едно от най-старите музикални издателства в света "Musikverlag- Doblinger", Виена. 
Първият цигулков концерт на Паганини е едно от най-популярните произведения в световния цигулков репертоар на легендарния цигулар и композитор и виртуозна обиколка, която разкрива не само невероятните му технически способности, но и мелодичната чувствителност на автора.  

Романтичното настроение в концертната вечер ще поддържа и „Италианска“ Симфония от Менделсон – най-популярната симфония на композитора, вдъхновена от атмосферата и колорита на Италия. 
Зад диригентския пулт ще застане гост-диригентът Найден Тодоров - един от водещите съвременни български музиканти, многостранно изявяващ се с ярки интерпретации в различни жанрове. Паралелно с активната си дейност в България, Найден Тодоров дирижира стотици симфонични концерти, оперни и балетни спектакли с различни оркестри и оперни състави в Европа, Азия и САЩ. 

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков“ №4), на касата на Софийската филхармония в залата и в мрежата на EVENTIM.bg

ВИЖТЕ ОЩЕ

Католически меси от славянски композитори

Смесеният хор на Българското национално радио с диригент Любомира Александрова кани почитателите на хоровото изкуство на специален концерт на 24 юни от 19.00 ч. в Първо студио на БНР. Програмата включва премиерни изпълнения на католически меси от славянски композитори. Ще прозвучи Меса „Свети Дух“ на руския композитор Александър..

публикувано на 11.06.21 в 13:37

БНР с нов подкаст - "Класически въпрос" за класическа музика

Българското национално радио пуска първия подкаст за класическа музика у нас - "Класически въпрос". Главният диригент на Симфоничния оркестър на БНР Марк Кадин и журналистът на Радио София Михаил Митев в неформална приятелска беседа ще размишляват над въпросите, които често няма на кого да зададете и още по-често - да получите отговор.  Какво и как..

публикувано на 10.06.21 в 14:38

Блясъкът на "Рапсодии" - Радиооркестърът представя една от най-цветните си програми

Концертът вече е избран за международно излъчване от глобалния медиен алианс ЕВРОРАДИО.   Още не стихват възторжените отзиви от майския концерт „Испания“, а Радиооркестърът с главен диригент Марк Кадин вече представят нова впечатляваща програма. На 18 юни публиката я очакват „Рапсодии“ – изискана селекция от ефектни оркестрови творби. Глобалният..

публикувано на 04.06.21 в 16:09

100 години разказани с музика

Възможно ли е с върха на диригентската палка да се разкажат 100 години музика? Да, ако палката е в ръцете на маестро Димитър Христов и ако събитието е посветено на стогодишнината от рождението на Коста Колев. Трудно се описва подобен концерт. Емоции, спомени, съпреживявания, прекрасна музика, нестихващи аплаузи. Това са само контурите на..

публикувано на 03.06.21 в 11:56
Биг бенд на БНР и Филип Хензи

Вечер с музиката на Филип Хензи

Филип Хензи идва за първи път в България за концерта си с Биг бенда на БНР и диригента Антони Дончев . Хензи е виртуозен пианист, кийбордист, композитор и аранжор. Работи със световноизвестни имена като: Бил Евънс, Бърт Джорис, Пакито де Ривера, Алекс Сипягин и много други. Автор и аранжор е на редица произведения за Швейцарския джаз..

обновено на 28.05.21 в 12:22