Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

24 юни, 19:00 часа, Първо студио

Католически меси от славянски композитори

Концерт на Смесения хор на БНР

| обновено на 21.06.21 в 15:43

Смесеният хор на Българското национално радио с диригент Любомира Александрова кани почитателите на хоровото изкуство на специален концерт на 24 юни от 19.00 ч. в Първо студио на БНР.

Програмата включва премиерни изпълнения на католически меси от славянски композитори.

Ще прозвучи Меса „Свети Дух“ на руския композитор Александър Гречанинов, известен със своята детска и църковна музика. 

Гречанинов учи композиция и оркестрация в Санкт Петербург при Николай Римски-Корсаков. Корсаков веднага разпознава необикновеното музикално въображение и талант на Гречанинов и му отделя много допълнително време, както и значителна финансова помощ. Това позволява на младия мъж, чиито родители не подкрепят музикалната му кариера, да оцелее. От това произтича важно приятелство, което приключва със смъртта на Корсаков.

Соловата партия е поверена на Диана Филипова- алт, а органната партия ще изпълни Янко Маринов.

Хорът ще изпълни и Меса „Католика Булгарика“ на съвременния български композитор Юли Дамянов, който понастоящем е и главен диригент и художествен ръководител на Държавния музикален театър „Стефан Македонски“.

Солисти: Сребрина Минева – сопран, Стефани Кръстева – Павлова – сопран, Весела Тодорова – алт, Надя Павлова – мецосопран, Димитър Зашев – тенор, Велислав Нинов - бас-баритон, както и Георги Бакърджиев – тъпан.

Клавирен съпровод Моника Гвоздева – дългогодишен корепетитор на състава.

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков“ №4) и онлайн в мрежата на EVENTIM.bg


ВИЖТЕ ОЩЕ

Галаконцерт на радиоконкурса за нови български поп и рок песни „Пролет 2021“

Скъпи почитатели на новата българска поп и рок музика! Елате и споделете с нас галаконцерта на 52-рото издание на Конкурса за нова поп и рок песен "Пролет 2021". Ще чуете атрактивни групи и изпълнители и новите им музикални предложения.   На 28 юли , сряда, ще бъдат връчени наградите на тазгодишните победители в конкурса. Кои са те ще стане..

обновено на 21.07.21 в 16:39
Биг бенд на БНР и Филип Хензи

Вечер с музиката на Филип Хензи

Филип Хензи идва за първи път в България за концерта си с Биг бенда на БНР и диригента Антони Дончев . Хензи е виртуозен пианист, кийбордист, композитор и аранжор. Работи със световноизвестни имена като: Бил Евънс, Бърт Джорис, Пакито де Ривера, Алекс Сипягин и много други. Автор и аранжор е на редица произведения за Швейцарския джаз..

обновено на 05.07.21 в 16:01

Концерт на Смесения хор на БНР

След успешния си концерт в Първо студио с католически меси от славянски композитори, Смесеният хор на Българското национално радио  с диригент  Любомира Александрова  ще зарадва своите почитатели с концерт в Католическата катедрала "Св. Йосиф" на 1 юли от 19.00 часа. Концерта ще открие Миса Бревис в Ре , оп.63 от Бенджамин Бритън в..

публикувано на 25.06.21 в 15:20

"Москва-Черьомушки" - за първи път в България

На 2 юли Радиооркестърът под диригентството на Марк Кадин ефектно закрива сезона си. В програмата е музиката на Дмитрий Шостакович към легендарните руски спектакли оперетата " Москва-Черьомушки" и "Хамлет". "Това е дългоочаквана програма – споделя маестро Марк Кадин – ние я запланувахме още преди година, но заради пандемията бяхме..

публикувано на 22.06.21 в 15:42

Съвременната музика - какво е това?

Във втория епизод на подкаста "Класически въпрос" Марк Кадин и Михаил Митев обсъждат съвременната класическа музика, какви са процесите и каква е ситуацията в днешния ден.  Какво е това - дисонанси, какофония? Или път към бъдещето?  Чуйте епизод 2, за да научите: ❎ Вярно ли е, че съвременната музика е много трудна за разбиране? ❎ Защо..

публикувано на 22.06.21 в 14:34