Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Симфоничният оркестър на БНР ще участва на фестивала „Мартенски музикални дни“

Симфоничен оркестър на БНР
Снимка: БНР

На 22 септември Симфоничният оркестър на БНР с главен диригент Марк Кадин ще участва на международния фестивал „Мартенски музикални дни" в Русе. Тази година ще се проведе 60-тото издание на един от най-старите и престижни български форуми. Концертът на Радиосимфониците ще бъде дългоочаквано завръщане на състава след 6-годишно отсъствие. Оркестърът ще представи една от най-ярките си програми – „Рапсодии“, избрана за международно излъчване миналия сезон от глобалния медиен алианс  ЕВРОРАДИО. Съвсем наскоро програмата бе представена по Датското и Шведското радио, по националните радиостанции на Германия, балтийските страни, Испания и Корея.

„Рапсодии“ – изискана селекция от ефектни оркестрови творби. Михаел Фолкер в една от статиите си, посветена на излъчването на българския Радиооркестър по немското радио Deutschlandfunk Kultur отбелязва: „Това са пет оркестрови творби, в които са скрити пет различни свята“. В програмата са включени както рядко изпълнявани, така и популярни произведения – Рапсодия за оркестър от Веселин Стоянов, Първата рапсодия от Ференц Лист, Румънската на Джордже Енеску и Рапсодия за кларинет от Клод Дебюси, в която ще солира Кристиян Калоянов - един от най-добрите млади български кларинетисти. Кулминацията на програма ще бъде "Вардар" на Панчо Владигеров - едно от най-популярните и най-изпълняваните му произведения у нас и в чужбина.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Оркестърът за народна музика на БНР с концерт "Копаница-тропаница"

Проектът „Копаница-тропаница“ на Оркестъра за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов има иновативен подход към цялото модерно течение - фолклорните танцови клубове. Още в първото си издание, в зала 3 на НДК, концертът събра над 1000 души от цяла България, които изиграха своите любими танци под жив съпровод. Това даде особена енергия..

публикувано на 06.06.22 в 14:41

Концертмайсторът на Виенската филхармония Албена Данаилова гостува на Радиооркестъра

Симфоничният оркестър на БНР с диригент Марк Кадин ще закрият концертния си сезон на 10 юни  от 19.00 часа   в зала „България“ . Специален гост-солист ще бъде известната ни българска цигуларка Албена Данаилова – първата жена-концертмайстор на оркестъра на Виенската филхармония. Албена Данаилова има успешна кариера на..

публикувано на 23.05.22 в 11:08

Оркестърът за народна музика на БНР представя "Приказки за малки и големи"

"Приказки за малки и големи" е един от успешните проекти на Оркестъра за народна музика и диригента Димитър Христов.  Проектът е изключително важен за бъдещите млади музиканти - дава сцена на едни от най-талантливите деца от различни краища на страната и е сериозен мотив за продължаване на тяхната музикална кариера.  Много от участниците в минали..

обновено на 19.05.22 в 14:05

Пейте с Радиодеца

Малките певци от Вокална група „Радиодеца“ с диригент Илина Тодорова се завръщат на сцената на Първо студио на БНР с концерт „Пейте с Радиодеца“ на 27 май от 19:00 часа . След  дълга пауза и огромно очакване, с усмивки и много настроение те ще зарадват малки и големи с любимите песни на състава. Подготвили са и много изненади. „С..

публикувано на 03.05.22 в 16:17

Андрей Йоница свири за първи път с Радиосимфониците

На 20 май в зала „България“ от 19.00 часа Радиосимфониците с диригент Марк Кадин ще представят следващия си концерт под надслов „Славянски празник“  с творби от Антонин Дворжак, Анатолий Лядов и Георги Андреев. За първи път ще им гостува виолончелистът Андрей Йоница , победител в международни конкурси Чайковски и АRD в Мюнхен...

публикувано на 03.05.22 в 14:35