Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Симфоничният оркестър на БНР ще участва на фестивала „Мартенски музикални дни“

Симфоничен оркестър на БНР
Снимка: БНР

На 22 септември Симфоничният оркестър на БНР с главен диригент Марк Кадин ще участва на международния фестивал „Мартенски музикални дни" в Русе. Тази година ще се проведе 60-тото издание на един от най-старите и престижни български форуми. Концертът на Радиосимфониците ще бъде дългоочаквано завръщане на състава след 6-годишно отсъствие. Оркестърът ще представи една от най-ярките си програми – „Рапсодии“, избрана за международно излъчване миналия сезон от глобалния медиен алианс  ЕВРОРАДИО. Съвсем наскоро програмата бе представена по Датското и Шведското радио, по националните радиостанции на Германия, балтийските страни, Испания и Корея.

„Рапсодии“ – изискана селекция от ефектни оркестрови творби. Михаел Фолкер в една от статиите си, посветена на излъчването на българския Радиооркестър по немското радио Deutschlandfunk Kultur отбелязва: „Това са пет оркестрови творби, в които са скрити пет различни свята“. В програмата са включени както рядко изпълнявани, така и популярни произведения – Рапсодия за оркестър от Веселин Стоянов, Първата рапсодия от Ференц Лист, Румънската на Джордже Енеску и Рапсодия за кларинет от Клод Дебюси, в която ще солира Кристиян Калоянов - един от най-добрите млади български кларинетисти. Кулминацията на програма ще бъде "Вардар" на Панчо Владигеров - едно от най-популярните и най-изпълняваните му произведения у нас и в чужбина.


БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Далибор Карвай дебютира с Радиосимфониците

На 6 октомври от 19.00 часа в зала „България“ Симфоничният оркестър на БНР с главен диригент Константин Илиевски ще открие своя творчески сезон. Концертната вечер ще започне със Симфоничен прелюд „Усамотение“ на българския класик Панчо Владигеров – произведение, което рядко присъства в културния афиш на столицата. Своя дебют с..

публикувано на 21.09.23 в 15:38

Новият концертен сезон на Радиосимфониците с нов главен диригент

На 6 октомври от 19 часа в зала „България“ започва новият творчески сезон на Симфоничния оркестър на Българското национално радио с нов главен диригент Константин Илиевски . Той поема поста от Марк Кадин, който ръководеше оркестъра от 2017 г. до 2023 г. Първата среща на Константин Илиевски с Радиооркестъра е през 2016 г. по време на..

обновено на 18.09.23 в 16:42

Напусна ни Борис Петров

Напусна ни Борис Петров - дългогодишен солист-оркестрант в Биг бенда на Българското национално радио, виртуозен музикант и всеотдаен колега. Поклонението ще се състои в неделя, 13 август, от 14:30 часа в "Света София". Екипът на дирекция "Музикална продукция и състави" изказва съболезнования на близките и семейстовото му! Вечна памет! Борис Петров е..

публикувано на 08.08.23 в 14:29

Концерт в чест на Деня на независимостта на България

Българското национално радио и Сдружение „Реформ Юнион Клуб“ Ви канят на един незабравим концерт в чест на Деня на независимостта на България с гост-солист даровития японски пианист Хаято Сумино. Концертът, който ще се състои на  20 септември 2023 г., сряда, от 19 ч. в столичната зала „България“  е поклон към българския свободолюбив дух и мост между..

публикувано на 19.07.23 в 10:54

Заключителен концерт на майсторския клас на Вики Алмазиду

Българското национално радио и Нов български университет Ви канят на заключителния концерт на майсторския клас на международно известната джаз певица Вики Алмазиду. Концертът ще се състои на 05.07.2023 г. в Първо студио на БНР . На сцената ще застанат най-добре представилите се участници и музикантите: Юлиан Янев, Илия Лазаров и Николай..

обновено на 28.06.23 в 17:27