Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

4 април 19.00 часа Първо студио на БНР

Концерт на струнен квартет "Фрош"

100 години Лазар Николов

Снимка: @Frosch-Quartet

На 4 април от 19.00 часа в Първо студио на БНР струнен квартет „Фрош“ ще изнесе концерт по случай 100 години от рождението на композитора Лазар Николов.

В последното десетилетие съставът се превърна в един от най-желаните за съвременните  композитори интерпретатори и един от най-канените за участия квартети на музикалните форуми. Дамският квартет ще изпълнят „Изкуството на фугата“ от Й. С. Бах, Струнен квартет от Клод Дебюси и знаковата камерна композиция от Лазар Николов – Струнен квартет №2.

"Не мога да не кажа, че на един юбилей е цяло щастие да бъда изпълнен по такъв начин. Това е наистина много затрогващо." - акад. В. Казанджиев за струнен квартет „Фрош“

"Когато един композитор твори за състав с качествата на квартет „Фрош“, с мисълта за определени звукови и интерпретационни възможности и намерения, художественият резултат е изумителен. Това е съвсем друг тип съпреживяване“. Наталия Илиева, в-к Култура-Брой 20-27 май, 2011г

Струнен квартет „Фрош“ е създаден през 2007г. в София. Започва концертната си дейност с ежегодно участие в цикъла от концерти на БНР - "Солистите на радиото".

Носител е на Втора награда от Международния конкурс за австрийска камерна музика в София и на Първа награда от Академичния конкурс за камерна музика, посветен на Марин Големинов. Лауреат е на ''Кристална лира" в категория Камерни ансамбли и получава наградата за високи художествени постижения на името на М. Големинов -''Златен квартет".

Съставът участва във фестивалите "Зимни музикални вечери" - Русе ,"Ambul" - София, "Звук и връзка" - София ,"Софийски музикални седмици", "Мартенски музикални дни'', "Дни на камерната музика"- Габрово , "Аполония", "Ars Musica festival" - Брюксел, ''Варненско лято'', ''Зимни музикални вечери '' Проф. Иван Спасов" - Пазарджик. 

 „Фрош“ осъществява редица български и световни премиери на произведения от Джордж Кръм, Хенрик Гурецки, Ян Гросман, Освалдо Голихов, Стив Райх,Тери Райли, Румен Бальозов, Александър Радвилович, Любомир Денев, Васил Казанджиев, Георги Арнаудов, Сюнне Скоуен, Петър Керкелов, Мартин Георгиев, В. Диков, Драгомир Йосифов,Божидар Спасов, като част от творбите са специално написани за квартета, както и звукозаписи за фонда на БНР на произведения от П. Владигеров, К. Илиев, В. Казанджиев, М. Георгиев, П. Керкелов,  Дм. Шостакович, Ф. Шуберт, Х. Волф, А. Шьонберг, А. Веберн, Б. Барток, О. Респиги.

Билети в рекламно-информационния център на БНР (бул. "Драган Цанков" №4) и в мрежата на eventim.


  


ВИЖТЕ ОЩЕ

Оркестърът за народна музика на БНР представя "Приказки за малки и големи"

"Приказки за малки и големи" е един от успешните проекти на Оркестъра за народна музика и диригента Димитър Христов.  Проектът е изключително важен за бъдещите млади музиканти - дава сцена на едни от най-талантливите деца от различни краища на страната и е сериозен мотив за продължаване на тяхната музикална кариера.  Много от участниците в минали..

обновено на 19.05.22 в 14:05

Пейте с Радиодеца

Малките певци от Вокална група „Радиодеца“ с диригент Илина Тодорова се завръщат на сцената на Първо студио на БНР с концерт „Пейте с Радиодеца“ на 27 май от 19:00 часа . След  дълга пауза и огромно очакване, с усмивки и много настроение те ще зарадват малки и големи с любимите песни на състава. Подготвили са и много изненади. „С..

публикувано на 03.05.22 в 16:17

Андрей Йоница свири за първи път с Радиосимфониците

На 20 май в зала „България“ от 19.00 часа Радиосимфониците с диригент Марк Кадин ще представят следващия си концерт под надслов „Славянски празник“  с творби от Антонин Дворжак, Анатолий Лядов и Георги Андреев. За първи път ще им гостува виолончелистът Андрей Йоница , победител в международни конкурси Чайковски и АRD в Мюнхен...

публикувано на 03.05.22 в 14:35
Петър Славов-син

"Малки истории" разказва контрабасистът Петър Славов-син

Концертът „Малки истории“ е уникална възможност за ценителите на джаза да се докоснат до творчеството на виртуозния контрабасист  Петър Славов-син .  Той е един от най-успешните български джаз музиканти, който е свирил на редица престижни сцени и фестивали в над 30 държави на 5 континента. От 2006 г. джаз музикантът, композитор и преподавател живее в..

публикувано на 20.04.22 в 16:11

Диригентът Константин Добройков гостува на Радиооркестъра и Смесения хор на БНР

На 29 април от 19.00 часа в зала "България"  гост-диригентът Константин Добройков  заедно с  Радиооркестъра и Смесения хор на БНР  ще изпълнят Голяма меса в до минор KV427  от Волфганг Амадеус Моцарт .   Номинираният за „Грами“ диригент Константин Добройков е в екипа на Държавна Опера-Пловдив от 2013 г. и е диригент на..

публикувано на 07.04.22 в 15:45