Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

29 април 19 часа зала „България“

Диригентът Константин Добройков гостува на Радиооркестъра и Смесения хор на БНР

На 29 април от 19.00 часа в зала "България" гост-диригентът Константин Добройков заедно с Радиооркестъра и Смесения хор на БНР ще изпълнят Голяма меса в до минор KV427 от Волфганг Амадеус Моцарт. 

Константин Добройков - диригент

Номинираният за „Грами“ диригент Константин Добройков е в екипа на Държавна Опера-Пловдив от 2013 г. и е диригент на Sofia Record Factory от 2016 г. Творческата му дейност е свързана с камерния ансамбъл „Софийски солисти“, Софийска филхармония, Симфоничния оркестър на Българското национално радио,  Държавна Филхармония-Кошице, Словакия, Радиосимфоничния оркестър на Словакия, Братислава, както и с водещия камерен ансамбъл на Словакия „Синфониета Братислава“. От 2011 г. до 2013 г. той е асистент-диригент на Boston Civic Symphony Orchestra, Бостън, САЩ.

Константин Добройков е доктор по музикалните науки със специалност оркестрово дирижиране от Boston University. Специализира в майсторски клас на знаменития диригент Даниеле Гати.

Първата от многобройните си меси Моцарт написва едва на 10-годишна възраст. Голямата меса в до минор  KV427 е създадена през 1782 г., според различни източници или в чест на раждането на дете, или по случай възстановяването на съпругата му Констанца. Месата е най-дълга, с удивителна хармония, красота, чувственост и характерен стил, но остава незавършена. Премиерата на трите части – Kyrie, Gloria, Sanctus е през 1783 г. в църквата „Св. Петър“ в Залцбург, като сопрановата партия изпява съпругата му. Следващото ѝ изпълнение е след смъртта на Моцарт под диригентството на Алоис Шмидт, който довършва месата по записки на композитора.

В тази забележителна творба ще вземат участие едни от най-изявените майстори на вокалното изкуство в България, солистите - Пламена Гиргинова - сопран, Мария Радоева -  мецосопран, Михаил Михайлов -тенор и Иво Йорданов -  баритон. 

Пламена Гиргинова - сопран

Сопраното Пламена Гиргинова е позната с участието си в модерни музикални проекти. Пътува активно из Европа с импровизационната опера „Опервил” на носителя на „Икар“ Иво Димчев. Участва в редица оперни спектакли на Софийската опера и балет, Варненската и Русенската опера, както и в постановки на „Кармина Бурана“ от Карл Орф под диригенството на Маестро Емил Табаков.
Сред значимите ѝ постижения са: Първи награди от Националния конкурс за млади оперни певци „Гена Димитрова“ и от Международния конкурс  за песенно дуо глас-пиано „Густав Малер”; Втори награди от Европейския Младежки конкурс „Короната на Търновград” и от конкурса „Млади виртуози”.

Мария Радоева

Мецосопраното Мария Радоева концертира на сцената на Софийската опера и балет, Русенската опера, операта във Варна и Пловдив , пее с френския Национален оркестър на областта Лоара („Orchestre National de Pays de la Loire“) под диригентството на Исаак Карабчевски, с Кралската филхармония в лондонската зала „Роял Албърт Хол“, в Театро Реджо в Торино, Театро Масимо в Палермо, в Тиролския фестивал в Ерл („Tiroler Festspiele Erl“) в Австрия под диригентството на Густав Кун.

Лауреат е на редица национални и международни конкурси като „Светослав Обретенов“, „Георги Златев-Черкин“, „Любомир Пипков“, „Нойе Щимен“ („Нови гласове“) в Германия , печели и специалната награда от конкурса за камерна музика в град Марл, Германия. Избрана е сред повече от 600 кандидати да участва в престижния певчески конкурс „Световен вокалист – Кардиф“ (Cardiff Singer of the World).

Михаил Михайлов

Тенорът Михаил Михайлов прави своя оперен дебют още като студент на двадесет и две години с ролята на граф Алмавива в „Севилският бръснар“ на Росини. След като достига до финалните етапи на конкурса Operalia на Пласидо Доминго и Concours musical international de Montréal, Михайлов концертира на престижните сцени на Teatro del Giglio в Лука, Auditorio Nacional de Música в Мадрид, Palau de Música Música Catalana в Барселона, Osaka Festival Hall, Московски Кремъл, Opera Națională București, Опера в Краков, Grand Theatre, Познан, Хърватски национален театър в Риека, както и на фестивалите Laval Opéra Festival (Франция), Opernspiele Munot (Швейцария), Bartók Plusz Operafesztivál (Унгария), Jan Kiepura Festival (Полша), Herrenchiemsee Festspiele (Бакх в „Ариадна на Наксос“ и Едмондо в „Манон Леско“) и „Класик ам Зее”, в Ерланген, Германия (Алфредо в „Травиата“ и Дука в „Риголето“). Изпълнява голяма част от лирическия репертоар в България.

Носител е на Гран при на Международния песенен конкурс „Романсиада” (Москва), Втора награда от IV международен конкурс „Ричард Щраус” (София) и Първа награда на Международен песенен конкурс „Панчо Владигеров”, (Шумен).

Иво Йорданов

Баритонът Иво Йорданов е солист на Варненската опера.

Лауреат е на десетки международни конкурси и музикални фестивали като ББС в Кардиф “Singer of the World” и Сполето в Италия. Работи два сезона като солист на „Театро Спериментале“, през което време се обучава и при други лауреати на конкурса - Соня Ганаси, Мариела Девия, Луиджи Алва, Ренато Брузон.

Специализира при Мирела Паруто и Антонио Боайе в Академията „Борис Христов“ в Рим и в Оперното студио на Рената Ското в Академията „Санта Чечилия“ - при Рената Скотто, Анна Ванди и Чезаре Скартон.

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. "Драган Цанков" №4), на касата в зала "България и в мрежата на eventim.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Оркестърът за народна музика на БНР представя "Приказки за малки и големи"

"Приказки за малки и големи" е един от успешните проекти на Оркестъра за народна музика и диригента Димитър Христов.  Проектът е изключително важен за бъдещите млади музиканти - дава сцена на едни от най-талантливите деца от различни краища на страната и е сериозен мотив за продължаване на тяхната музикална кариера.  Много от участниците в минали..

обновено на 19.05.22 в 14:05

Пейте с Радиодеца

Малките певци от Вокална група „Радиодеца“ с диригент Илина Тодорова се завръщат на сцената на Първо студио на БНР с концерт „Пейте с Радиодеца“ на 27 май от 19:00 часа . След  дълга пауза и огромно очакване, с усмивки и много настроение те ще зарадват малки и големи с любимите песни на състава. Подготвили са и много изненади. „С..

публикувано на 03.05.22 в 16:17

Андрей Йоница свири за първи път с Радиосимфониците

На 20 май в зала „България“ от 19.00 часа Радиосимфониците с диригент Марк Кадин ще представят следващия си концерт под надслов „Славянски празник“  с творби от Антонин Дворжак, Анатолий Лядов и Георги Андреев. За първи път ще им гостува виолончелистът Андрей Йоница , победител в международни конкурси Чайковски и АRD в Мюнхен...

публикувано на 03.05.22 в 14:35
Петър Славов-син

"Малки истории" разказва контрабасистът Петър Славов-син

Концертът „Малки истории“ е уникална възможност за ценителите на джаза да се докоснат до творчеството на виртуозния контрабасист  Петър Славов-син .  Той е един от най-успешните български джаз музиканти, който е свирил на редица престижни сцени и фестивали в над 30 държави на 5 континента. От 2006 г. джаз музикантът, композитор и преподавател живее в..

публикувано на 20.04.22 в 16:11

Ритъмът на Балканите

Проектът „Ритъмът на Балканите“ на Оркестъра за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов в своите изключително успешни 6 издания представи на българската публика и ценителите на балканския фолклор редица ярки и виртуозни изпълнители с атрактивни инструменти и колоритна музика. На 14 април от 19.00 часа в Първо студио на БНР и в..

публикувано на 29.03.22 в 16:13