Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

6 октомври, 19 часа, зала "България"

Далибор Карвай дебютира с Радиосимфониците

Откриване на сезона

На 6 октомври от 19.00 часа в зала „България“ Симфоничният оркестър на БНР с главен диригент Константин Илиевски ще открие своя творчески сезон.

Концертната вечер ще започне със Симфоничен прелюд „Усамотение“ на българския класик Панчо Владигеров – произведение, което рядко присъства в културния афиш на столицата.

Своя дебют с Радиосимфониците ще направи словашкият цигулар Далибор Карвай. Той печели мястото си за Виенския симфоничен оркестър през 2020 г. и е назначен за негов първи концертмайстор.

В откриващия концерт Далибор ще изпълни Концерт за цигулка и оркестър от Йоханес Брамс - едно от най-виртуозните произведения на композитора в този жанр.

Единственият концерт за цигулка на Брамс е композиран през лятото на 1878 г. в Перчах, малък град в южна Австрия. Творбата e пропита с типичната за Брамс атмосфера на ярка тържественост и страстта на унгарските мелодии.

Във втората част на концерта ще прозвучи Симфония №9 „Из Новия свят“ на Антонин Дворжак - последната симфония на чешкия композитор и най-голямото му постижение в този жанр. Написва я по време на пребиваването си в Америка, докато работи като директор и преподавател по композиция в Националната музикална консерватория в Ню Йорк. Вероятно затова, много изследователи на творчеството на Дворжак забелязват в музиката на симфонията чувство на носталгия.

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. "Драган Цанков" №4), на касата в зала "България" и в мрежата на Ивентим.


Далибор Карвай започва да свири на цигулка на тригодишна възраст под ръководството на баща си. Прави записи за Словашкото радио в Братислава още по време на обучението си в Началното училище по изкуства във Врутки. Завършва консерваторията в Жилина, където учи при проф. Бохумил Урбан, по-късно и Виенската консерватория в класа на известния професор Борис Кушнир.

Някои от най-големите успехи на Далибор Карвай включват награда в Кордоба през 1996 г., Голямата награда на Евровизия - Млад музикант на годината през 2002 г., Първата награда на конкурса Тибор Варга през 2003 г., наградата „Нов талант“ на International Tribute of Young Interpreters през 2005 г., както и победата му на конкурса Давид Ойстрах в Москва през 2008 г. Престижният му концерт за принц Чарлз от Уелс в замъка Уиндзор през 2003 г. заедно с Мстислав Ростропович доказват неговите изключителни музикални постижения. Карвай участва в Международната академия Сейджи Озава в Швейцария и получава наградата Young Creator Award в музикалната категория на Tatra Bank Foundation в Словакия. През 2009 г. Словашката република присъжда на Карвай Наградата на министъра на културата за изключителното му артистично представяне и успешното международно представяне на словашкото изпълнителско изкуство.

Като солист Далибор Карвай е работил с много утвърдени диригенти като Лейф Сегерстам, Йон Марин, Хироюки Иваки, Яп ван Зведен, Марек Яновски, Александър Рахбари, Бенджамин Уолфиш, Ондрей Ленард, Оливер Дохнани и др. Сътрудничи с оркестри като Виенски симфоничен оркестър, Симфоничен оркестър на Виенското радио, Виенски камерен оркестър, Камерата Залцбург, Германски симфоничен оркестър в Берлин, Оркестър на Националния театър в Манхайм, Чешки филхармоничен оркестър, Английски камерен оркестър, Симфоничен оркестър „Каназава“, Het Gelders Orkest, Solistes Européens Luxembourg, Словашки филхармоничен оркестър, Симфоничен оркестър на Словашкото радио, Държавен камерен оркестър на Жилина и др.

Като камерен музикант Карвай свири с блестящи музиканти като Радек Баборак, Юлиан Рахлин, Венцел Фукс, Борис Кушнир, Магда Амара, Стефан Щройсниг, Даниел Бурановски и др.

Освен активната си концертна кариера, Карвай е и професор по цигулка в Университета за музика и изкуства във Виена от 2014 г.

Дългото и всеотдайно търсене на идеалната цигулка на Карвай е документирано в международния филм „Страдивари – Търсене на съвършенство“, издаден през 2004 г. Сега свири на цигулка Страдивари 1694 ex Benecke.


По публикацията работи: Полина Цвяткова

БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Концерт за деца в Първо студио на БНР

На 12 декември в емблематичното Първо студио на Българското национално радио   Симфоничният оркестър ще представи специален концерт за деца от 10:30 часа и от 12:00 часа .  Малките почитатели на музиката ще имат възможността да чуят знаменития цикъл "Карнавал на животните" от Камий Сен-Санс . Те ще се запознават с различни зоологически..

публикувано на 06.12.23 в 11:23

Коледно Матине с Радиодеца

На 16 декември от 12:00 часа в Първо студио на БНР ще се състои Коледният концерт на Вокална група „Радиодеца“ с диригент Илина Тодорова. Любимата на децата зима е вече тук, а с нея идва и най-светлият и вълшебен празник в годината – Рождество Христово с много музика, веселие, с един обичан белобрад гост и с много подаръци. И както..

публикувано на 28.11.23 в 15:30

Оперна гала

На 8 декември от 19 часа в зала „България“ Симфоничният оркестър , Смесеният хор и Детският хор на БНР ще представят новия компактдиск на БНР „Български оперни гласове“. Солисти ще бъдат майсторите в оперното ни изкуство – сопраното Александрина Пендачанска , тенорът Иван Момиров и басът Деян Вачков , а специален гост  - баритонът..

публикувано на 22.11.23 в 12:34

Христофор Раданов празнува юбилея си с Оркестъра за народна музика

Оркестърът за народна музика на БНР  и диригентът Димитър Христов ще отбележат с концерт 80-ата годишнина на диригента и композитор Христофор Раданов на  7 декември от 19 ч. в Първо студио на БНР .  Авторският концерт  „ХРИСТОФОР РАДАНОВ - САМО НА 80!“  ще събере почитатели на твореца, ръководил 20 години (1991 - 2011) Народния оркестър на..

публикувано на 21.11.23 в 15:04

Пианистите Анжела Тошева и Иван Керековски ще представят творби от съвременни композитори

„В един ясен ден” е заглавието на концерта с клавирни творби от съвременни композитори за соло пиано, два рояла и ансамбъл от четири ръце, който пианистите Анжела Тошева и Иван Керековски представят в сряда, 29 ноември 2023 г. от 19 ч. в Първо студио на БНР , съвместна продукция на „Ориндж фактори” и БНР, с подкрепата на Министерството на..

публикувано на 20.11.23 в 14:42