Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тийна Осара ще рисува на живо на сцената

Радиосимфониците с нетрадиционен концерт на 15 март

гост-диригент и солист Патрик Галоа

На 15 март от 19 часа в зала „България“ за първи път на българска сцена ще се реализира един нетрадиционен концерт на Симфоничния оркестър на БНР с участието на Тийна Осара, която ще рисува на сцената (live painting act), докато звучи музиката от балета „Ромео и Жулиета“ от Сергей Прокофиев.

Тийна Осара

Тийна Осара е финландски визуален артист, занимаващ се със съвременната и експресивна техника на рисуване (action-painting). Известна е както с мащабните си абстрактни, цветни и многопластови картини, така и с фото и видеоинсталациите си. Тя специализира рисуване на живо в класически концерти, пренасяйки своите музикални впечатления в реално време върху платното, пред публика. Съвременната и класическата музика в момента са нейни основни музи в рисуването.

Сергей Прокофиев е  гениален композитор и реформатор, който става класик приживе и оказва влияние на цялата световна музикална култура и е един от най-изпълняваните композитори на 20-ти век.

Концерта ще открие неговият Романс из симфоничната сюитата „Поручик Киже“. Музиката от сюитата всъщност е писана за филма „Поручик Киже“ през 1934 г. (филм с Михаил Яншин и Ераст Гарин). Тя се състои от пет части (№ 1 „Раждането на Киже“, № 2 „Романс“, № 3 „Сватбата на Киже“, № 4 „Тройка“, № 5 „Погребението на Киже“ ”) и съществува в два авторски варианта. Музиката на Романса изразява копнеж по любим човек, ярки мотиви за „вечна“ раздяла и неизменна вярност, мимолетността на мечтите, самотата и меланхолията.

Програмата ще продължи с Концерт за две флейти и оркестър от маестро Емил Табаков, написан през 2000 г. Специално за концерта маестро Емил Табаков направи промени в оркестрацията, за да може гост-диригентът Патрик Галоа едновременно да бъде солист и да дирижира. На сцената ще му партнира Явор Желев, водач на флейтите в състава.

Патрик Галоа

Патрик Галоа принадлежи към поколението френски музиканти, водещи изключително успешна международна кариера като солист и диригент. На седемнадесет години учи флейта при Жан-Пиер Рампал в Парижката консерватория и става соло флейтист в Националния оркестър на Лил. На 21-годишна възраст е назначен за главен флейтист в Националния оркестър на Франция под ръководството на Лорин Маазел. След това започва седемгодишна кариера като свири и записва под ръководството на много известни диригенти като Пиер Булез и Сейджи Озава. През този период учи при Леонард Бърнстейн и Серджу Челибидаке. През 1984 г. решава да се съсредоточи върху солова кариера, която го отвежда по целия свят, започвайки от Япония, където прави турне и за една година продава 100 000 компактдиска с концерта за флейта на Моцарт. Този успех води до ексклузивен договор с Deustch Grammophon Gesellshaft, за която той реализира десет записа.

Женен е за финландската художничка Тийна Осара. Те работят редовно заедно, смесвайки симфонии на Франк, Брукнер или Щраус с рисуване на живо, но и двамата импровизират на сцената.


Явор Желев завършва НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ в Русе и НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в София, в класовете на Величко Божинов и проф. Георги Спасов. От години е водач на флейтите в Симфоничния оркестър на БНР, преподавател е по флейта в НМУ „Любомир Пипков“ и Нов български университет в София. Концертира и прави записи активно.
„…. Явор Желев, според мен, е най-яркият и разностранен флейтист и музикант в момента у нас! За него съм абсолютно сигурна, че ако би поискал, би бил много известно име в Европа. Достатъчно е да припомним абсолютно равностойното му присъствие до Патрик Галоа в двойния флейтов концерт на Доплер с Радиооркестъра… Желев е разностранен музикант, рядко любознателен… и когато свири излъчва удовлетворение и радост във висотата на личния му инструментален почерк…!“ (Екатерина Дочева, в-к „Култура“)

Билети за събитието може да намерите в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков“ №4) и в мрежата на Ивентим.

*Вход свободен за ученици от музикалните училища и студенти от НМА „Проф. Панчо Владигеров“, специалност „Музика“ към СУ, Департамент „Музика“ към НБУ и АМТИИ Пловдив, срещу ученическа или студентска карта!


По публикацията работи: Полина Цвяткова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Добър вечер, джаз!

„Добър вечер, джаз!“ е музикално пътешествие с избрани пиеси от репертоара на Биг бенда на БНР, което ще зареди публиката с положителни емоции и прекрасно настроение. Гост-диригент е един от най-ярките български джаз музиканти - Ангел Заберски – син. Той неведнъж е работил с музикантите от състава като диригент, аранжор и автор на нови български пиеси...

публикувано на 26.04.24 в 11:32

Маестро Георги Димитров с внушителна програма на 26 април

В навечерието на най-светлия християнски празник Великден Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР ще представят специална програма. На 26 април от 19 часа в зала „България“ под диригентството на маестро Георги Димитров те ще изпълнят „Стабат Матер“ от Франц Шуберт  за първи път в този състав. Един от най-великите композитори на западната..

публикувано на 09.04.24 в 17:33

Ритъмът на Балканите - 9

На 25 април от 19.00 ч. в Първо студио на БНР   Оркестърът за народна музика с диригент Димитър Христов ще представи деветото издание на "Ритъмът на Балканите" , в който публиката ще има възможността да чуе впечатляващи изпълнения на традиционна балканска музика от невероятните Неда Николич от Сърбия (фрула), Байса Арифовска от  Северна Македония..

публикувано на 25.03.24 в 16:19

От Хендел до Владигеров

На 23 април от 19 часа в Първо студио на БНР класиката среща джаза в концерта на Биг бенда на БНР с гост-диригент Любомир Денев . Любомир Денев е композитор, диригент и джаз-пианист, дългогодишен творчески сътрудник на СО и Биг бенда на БНР. Като композитор и диригент е работил с най-добрите Симфонични оркестри в България...

публикувано на 25.03.24 в 15:37

Симфоничният оркестър на БНР представя "Поглед към Вселената"

„Поглед към Вселената“ ще представят Симфоничният оркестър на БНР на 5 април от 19 часа в зала „България“ . Концертът ще започне с „Очите на нощта” от Константин Илиев , един от най-значимите ни съвременни композитори, творили в сферата на така наречения „български музикален авангард“. Последното си симфонично произведение композиторът..

публикувано на 18.03.24 в 18:04