Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тийна Осара ще рисува на живо на сцената

Радиосимфониците с нетрадиционен концерт на 15 март

гост-диригент и солист Патрик Галоа

На 15 март от 19 часа в зала „България“ за първи път на българска сцена ще се реализира един нетрадиционен концерт на Симфоничния оркестър на БНР с участието на Тийна Осара, която ще рисува на сцената (live painting act), докато звучи музиката от балета „Ромео и Жулиета“ от Сергей Прокофиев.

Тийна Осара

Тийна Осара е финландски визуален артист, занимаващ се със съвременната и експресивна техника на рисуване (action-painting). Известна е както с мащабните си абстрактни, цветни и многопластови картини, така и с фото и видеоинсталациите си. Тя специализира рисуване на живо в класически концерти, пренасяйки своите музикални впечатления в реално време върху платното, пред публика. Съвременната и класическата музика в момента са нейни основни музи в рисуването.

Сергей Прокофиев е  гениален композитор и реформатор, който става класик приживе и оказва влияние на цялата световна музикална култура и е един от най-изпълняваните композитори на 20-ти век.

Концерта ще открие неговият Романс из симфоничната сюитата „Поручик Киже“. Музиката от сюитата всъщност е писана за филма „Поручик Киже“ през 1934 г. (филм с Михаил Яншин и Ераст Гарин). Тя се състои от пет части (№ 1 „Раждането на Киже“, № 2 „Романс“, № 3 „Сватбата на Киже“, № 4 „Тройка“, № 5 „Погребението на Киже“ ”) и съществува в два авторски варианта. Музиката на Романса изразява копнеж по любим човек, ярки мотиви за „вечна“ раздяла и неизменна вярност, мимолетността на мечтите, самотата и меланхолията.

Програмата ще продължи с Концерт за две флейти и оркестър от маестро Емил Табаков, написан през 2000 г. Специално за концерта маестро Емил Табаков направи промени в оркестрацията, за да може гост-диригентът Патрик Галоа едновременно да бъде солист и да дирижира. На сцената ще му партнира Явор Желев, водач на флейтите в състава.

Патрик Галоа

Патрик Галоа принадлежи към поколението френски музиканти, водещи изключително успешна международна кариера като солист и диригент. На седемнадесет години учи флейта при Жан-Пиер Рампал в Парижката консерватория и става соло флейтист в Националния оркестър на Лил. На 21-годишна възраст е назначен за главен флейтист в Националния оркестър на Франция под ръководството на Лорин Маазел. След това започва седемгодишна кариера като свири и записва под ръководството на много известни диригенти като Пиер Булез и Сейджи Озава. През този период учи при Леонард Бърнстейн и Серджу Челибидаке. През 1984 г. решава да се съсредоточи върху солова кариера, която го отвежда по целия свят, започвайки от Япония, където прави турне и за една година продава 100 000 компактдиска с концерта за флейта на Моцарт. Този успех води до ексклузивен договор с Deustch Grammophon Gesellshaft, за която той реализира десет записа.

Женен е за финландската художничка Тийна Осара. Те работят редовно заедно, смесвайки симфонии на Франк, Брукнер или Щраус с рисуване на живо, но и двамата импровизират на сцената.


Явор Желев завършва НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ в Русе и НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в София, в класовете на Величко Божинов и проф. Георги Спасов. От години е водач на флейтите в Симфоничния оркестър на БНР, преподавател е по флейта в НМУ „Любомир Пипков“ и Нов български университет в София. Концертира и прави записи активно.
„…. Явор Желев, според мен, е най-яркият и разностранен флейтист и музикант в момента у нас! За него съм абсолютно сигурна, че ако би поискал, би бил много известно име в Европа. Достатъчно е да припомним абсолютно равностойното му присъствие до Патрик Галоа в двойния флейтов концерт на Доплер с Радиооркестъра… Желев е разностранен музикант, рядко любознателен… и когато свири излъчва удовлетворение и радост във висотата на личния му инструментален почерк…!“ (Екатерина Дочева, в-к „Култура“)

Билети за събитието може да намерите в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков“ №4) и в мрежата на Ивентим.

*Вход свободен за ученици от музикалните училища и студенти от НМА „Проф. Панчо Владигеров“, специалност „Музика“ към СУ, Департамент „Музика“ към НБУ и АМТИИ Пловдив, срещу ученическа или студентска карта!


По публикацията работи: Полина Цвяткова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Виктор Теодосиев дебютира в закриващия концерт от сезона на Радиосимфониците

Симфоничният оркестър на БНР ще закрие своя концертен сезон 2023/2024 на 5 юли от 19 часа в зала „България“. В първата част на програмата ще прозвучи Елегия от Пламен Джуров , известния ни диригент, който дълги години ръководеше Камерен ансамбъл „Софийски солисти“. Композиторските пристрастия на проф. Пламен Джуров са насочени..

публикувано на 24.06.24 в 13:14

Концертът на Симфоничния оркестър на БНР на 21 юни се отменя

Уважаема публика, Поради независещи от нас обстоятелства, свързани със здравословното състояние на Маестра Деляна Лазарова, се налага концертът на Симфоничния оркестър на БНР „Летни настроения“, планиран за този петък 21 юни, да бъде отменен. Поради това, премиерното изпълнение в България на Концерта за виола от Добринка Табакова с определените..

публикувано на 17.06.24 в 16:35

Радиосимфониците с Деляна Лазарова и Максим Рисанов изпълняват творба на Добринка Табакова

Летни и неподправени настроения с подбрана и интригуваща концертна програма ще създадат Радиосимфониците на 21 юни от 19 часа в зала „България” . Заедно с тях на една сцена ще им партнират двама утвърдени музиканти, покоряващи с размах световната сцена – диригентът Деляна Лазарова и виолистът Максим Рисанов . За пореден път..

публикувано на 10.06.24 в 17:47

Премиери и дебюти във финалния концерт за сезон 23/24 на Оркестъра за народна музика на БНР

На 20 юни 2024 г. от 19:00 ч ., в Първо студио на БНР , Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов ще представи своя финален концерт за сезон 2023/2024. Тази специална вечер е „кулминацията на концертния сезон“, а почитателите на Оркестъра ще чуят ярки солисти, записани през миналите девет месеца в Радиото. Концерт с..

публикувано на 10.06.24 в 15:47

Карла Кьолнер за първи път с Биг бенда на БНР

В последния за сезон 2023/2024 концерт на Биг бенда на БНР блестящата германска тромбонистка Карла Кьолнер ще гостува като солист и ще представи своя музика за биг бенд. Тя е само на 30 години, но има впечатляваща биография и се откроява като един от най-ярките млади европейски джаз музиканти. Представянето на нова европейска музика за биг бенд е..

публикувано на 07.06.24 в 17:04