„Майчин език, отечество” доведе Николай Волев и куп актьори във Второ студио на БНР

Ани Пападополу и Николай Волев пред Второ студио на БНР.
Снимка: Даниела Манолова
Съвместният документален радиопроект „Аз живея на Балканите” с участието на 11 творчески екипа от 11 балкански радиостанции доведе Николай Волев за първи път във Второ студио на БНР. Тук той направи постпродукцията на фичъра си „Ветрогонци” заедно със звукорежисьора Живко Марев. Полската радиопиеса „111” на Томаш Ман беше неговата първа игрална радиопродукция и следващ повод за триседмично пребиваване сред микрофоните, столчетата, траковете на Nuendo, празните пластмасови чаши и никога нестигащия приток на въздух в Драматичното студио на БНР.
Зад „Майчин език, отечество” изненадващо стои немска авторка - Уте Кристине Круп и история, която прескача свободно между Берлин и София, между студентски общежития, университети, летища и молове.
Зад „Майчин език, отечество” стои и куп интересни актьорски имена. Това е радиодебют и една от изпълнилите се мечти на Ани Пападополу да участва в запис на радиопиеса. Йоана Буковска присъства сериозно и вълнуващо вече в редица радио предизвикателства, първото от които е „Епизод, заснет в Хирошима”, радиопиеса от Майкъл Уол, осъществена с подкрепата на Британския съвет в София.
Юлиана Сайска, Велислав Павлов и Тома Бранкованов във Второ студио по време на записа.
Велислав Павлов разчете и чете „Житие и страдание” на Софроний в радиоколекцията „Софроний по радиото в 7 минути”, а заедно с Юлиана Сайска играха в „Лични разговори” на Ингмар Бергман под режисурата на Григор Антонов. Тома Бранкованов е още едно ново име за Радиотеатъра.
Появата на „Майчин език, отечество” засега в сградата на Радиото, а през март и в ефир, е възможна благодарение на съдействието на Гьоте Институт София.
По публикацията работи: Даниела Манолова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Самотата има различни лица

Ревността може да се предава и по факс. Да влиза в него както хартията, да излиза от там и да разяжда сърцето, душата, главата. Поне в пиесата на Естер Вилар. Авторката е родена през 1935 година в Буенос Айрес, Аржентина. Завършва медицина и работи като лекарка, но след време изцяло се посвещава на писателската си дейност. Автор е на много книги, които се..

публикувано на 07.06.20 в 09:15

„Кошерът“ – документално есе от Огнян Логофетов

Животът се състои от прости неща – малко пари, едно куче, боб за обяд, чаша вино, няколко кокошки, къщата на село.  През 1997 година Огнян Логофетов отива в село Осиково, Смолянска област. Там в мир живеят християни и мюсюлмани. Заедно вдигат сватби, заедно се раждат и заедно си отиват от света. Заедно гледат и пчели. Трябва да си много внимателен с..

публикувано на 01.05.20 в 17:39
Валентин Ганев, Силвия Лулчева, Михаил Михайлов, Пламен Пеев и Христо Симеонов - Риндо (от ляво надясно)

Световноизвестната пиеса „Звезда без име“ от Михаил Себастиан през погледа на Радиотеатъра

Радиотеатърът с удоволствие ви представя премиерата на „Звезда без име“ от Михаил Себастиан. Всички участници в радиопроекта работиха с истинска творческа радост и вдъхновение. Представям ви екипа: Превод: Огнян Стамболиев. Адаптация: Яна Добрева. Участват артистите: Силвия Лулчева, Веселин Ранков, Валентин Ганев, Пламен Пеев,..

публикувано на 26.07.19 в 10:42

Тъжна сатира за новото време

Пиесата на Георги Василски „Три бири – Ново време“ е тъжна сатира за нещата и събитията, които връхлетяха България през годините на прехода. Връхлетяха, но не уплашиха – компанията, която авторът събира, коментира ставащото с насмешка, понякога с напразни надежди, друг път с ентусиазирани пророчества. Както може да се очаква, от копнежите и бляновете на..

публикувано на 05.07.19 в 10:06

Страдание и надмогване в „Запазена марка“ на радиотеатъра

В седмицата ( 17 - 21 декември ), в която най-силно очакваме коледните празници, започва и тази серия на рубриката „Запазена марка“, която ще звучи всяка делнична нощ от 2 часа през нощта . Общото в петте подбрани произведения този път ще са вярата и надмогването. Но не църковната вяра, дори и не и религиозната вяра в нейния каноничен облик, а вярата,..

публикувано на 16.12.18 в 09:35

Игра на Кредит

На 16 декември 2018 г. от 16 часа предстои да чуете премиерата на радиопиесата „Кредитът“ от каталонския драматург Жорди Галсеран. Галсеран е най-поставяният чужд автор в българските театри през последните няколко години, а предстоящата радиопиеса е първият път, в който негово произведение ще звучи в ефира у нас. Интересът към този автор далеч не е..

публикувано на 14.12.18 в 10:17

Руска седмица на шедьоври в Запазена марка Радиотеатър

През декември отново ще можете да проследите нощната театрална програма на БНР - всеки делничен ден, 30 минути след полунощ, включваща преимуществено класически произведения и, по класически начин, неостаряващи постановки. В понеделник (3 декември) , от 0.30 часа , е „Дамата с кученцето“, една прекрасна и много стара постановка с актьорските гласове..

обновено на 05.12.18 в 12:13