Сметната палата проверява най-големия дарител на МВР

| обновено на 14.01.14 в 15:58
Снимка: БГНЕС




Сметната палата ще проверява най-големия дарител на МВР - фирмата "Безконтактни мултиплексорни вериги", съобщи председателят на финансовата институция проф. Валери Димитров. Дружеството не е одитирано до момента, посочи той:

Това е една организация, която е основен дарител на МВР. Тези финансови взаимоотношения там са доста странни и смятаме, че първо финансовият ресурс и тези взаимоотношения в МВР заслужават сериозна проверка и оценка. Това е смисълът. Като обект там има наистина доста рискови неща, които заслужават внимание.


Освен това според председателя на Сметната палата, за да се осигури прозрачност в разходите на средствата на политическите организации, оттам ще внесат предложение за промени в Закона за политическите партии: 

Сегашният закон за политическите партии не позволява прозрачност на разходите на партиите, съответно и нашият контрол е с вързани ръце. Партиите не са задължени да оповестяват своите разходи. Лошото е, че в Закона за политическите партии приходите на партиите са на светло, разходите им са на тъмно. Проблемът е следният - партиите ползват модела на отчетност на малките и средни предприятия. Това е непригоден отчетен инструмент за политическа партия.

В одитната програма на Сметната палата през настоящата година са включени още общините, с техните програми за снегопочистване и пътно поддържане, разпореждането на областните управи с поверените им имоти и повечето от агенциите в държавата. Спешната помощ  също ще обект на целевите проверки през тази година. Според Валери Димитров проверката ще даде възможност да се направят заключения и да се дадат препоръки за решаването на проблемите там:

Тези проблеми за съжаление продължават и са свързани с недостатъчен или неквалифициран персонал, недостатъчна финансова осигуреност, недобра координация, недостатъчно материално техническо осигуряване, линейки, не навреме извършени ремонти, неизградена инфраструктура.

Сметната палата ще проверява и начина на разходване на средствата по националната програма за интеграция на бежанците, допълни заместник-председателят Валери Апостолов:

Ние тука ще направим проверка тези, които тук са получили статут на бежанци или хуманитарен статут, доколко и дали въобще са успели да се интегрират в процеса на образование. Ще направим анализ какъв е техният достъп до институции, обществените услуги и има ли дискриминация в тези сфери Проверката ще обхване и парите по мерките за защита на уязвимите групи. Тук идеята еда видим до каква степен се постига националната цел, която има България, за намаляване на броя на живеещите в бедност 260 хиляди до 2020 година. Това са средства, които са основно в ресурса на Министерство на труда и социалната политика и приблизително са около 700 милиона на година.

В програмата на Сметната палата е и финансов одит на т. нар. Сребърен фонд, който от създаването си през 2006-та година не е проверяван, посочи заместник-председателят Цветан Цветков

А в същото време в него са акумулирани, така, едни значителелни по обем средства - 2 322 000 лева. Това наложи необходимостта да бъде извършен одит на този държавен фонд.


Подробности чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24