Тютюнопроизводители от района на Гоце Делчев и Доспат блокират пътища в знак на протест срещу ниските изкупни цени

| обновено на 23.01.14 в 12:32
Снимка: БГНЕС

Протестиращи тютюнопроиводители от Гоцеделчевско се събират на голям митинг в село Кочан. Площадът на селото едва побира хилядите тютюнопроизводители, дошли от всички села в района, недоволни от ниските изкупни цени на тютюна. Подготвени са поредните бали с тютюн, които ще бъдат запалени. Децата от село Кочан, които не са на училище, скандират на трибуната в защита интересите на родителите им.

Очакват се представители на Народното събрание и на земеделското министерство, които ще огласят част от мерките за компенсиране на отрасъла. До момента се знае само, че се търси промяна в закона, която да даде правото 10 на сто от тютюна да се продава от хората като нарязан, без акциз и държавната субсидия да се увеличи минимум с един лев. Но това официално не е изречено от страна на държавата.

За БНР председателят на Инициативния комитет Бранко Заимов каза, че след като държавата не може да се намеси в работата на фирмите изкупвачи, да бъде решено от бюджета да се отпуснат компенсации за разликата до 7 лева.

Искаме от фирмите до 6,50 -7 лева изкупни цени. За това се надигаме, за това протестираме. Пари има, ако не си ги поделят големците там, депутати разни. Колко милиарда от тютюна влизат в хазната на държавата, само от тютюна, понеже е акцизна стока, те не могат да отделят на тия изнемогващиказва Заимов.

Очаква се на протеста в Долно Дряново, обявен за 13.30 часа да присъстват заместник-председателят на Народното събрание Алиосман Имамов, Джевдет Чакъров и Ахмед Башев.

От Съюза на производителите на ориенталски тютюни обявиха, че ефект от протестите има. По думите на председателя на Съюза и кмет на Община Сатовча Арбен Мименов държавата ще гарантира, че тютюнопроизводителите ще получат цена не по-ниска от миналогодишната, като разликата се осигури чрез национални доплащания. Това означава, че при средна изкупна цена от 5 лева и 50 стотинки, каквато е масовата към момента, субсидията би трябвало да бъде над 3 лева.

Произведеният и все още неизкупен тютюн в Община Доспат е около 110 тона. Областният управител на Смолян Димитър Кръстанов коментира проблема с неизкупените количества тютюн като уточни, че областната администрация няма пряко отношение към този въпрос, но има отношение по принцип, защото част от населението е пряко свързано с този поминък:

Проблемът е на цялостната ни вътрешна организация на финансово-икономическите отношения между търговски субекти. Аз съм за това държавата да търси възможности да се намеси, за да спре онези не съвсем здравословни за икономиката ни тенденции, при които изкупвачите рекетират производители на основата на картелни или други споразумения да свалят цените и хвърлят отново в бедност тези наши съграждани, които си вадят хляба с производство на тютюн.

Фирмите, ангажирани с изкупуването на тютюна, работят на пълни обороти. Това увери изпълнителният директор на една от компаниите Михали Попанастасиу:

Поне в района на Гоце Делчев има около 25-28 комисии, които изкупуват тютюн. Ако сметнете средно по 5 тона на ден, това означава, че през последните две седмици са продадени 100 тона тютюн.

Попанастасиу каза, че до две седмици фирмата започва изкупуването и в селата около Доспат. Той отрече да има картелно споразумение между фирмите и допълни, че ниските изкупни цени се дължат на лошото качество на тютюна.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24