БНР чества своята 79-а годишнина

| обновено на 25.01.14 в 17:36

На днешния ден, преди 79 години, с указ на цар Борис ІІІ, радиоразпръскването в България става държавна собственост. Първото излъчване в ефир е било 5 години по-рано, дело на група инженери-радиолюбители.  Денят е повод Българското национално радио да отбележи своята 79-а годишнина. Традиционно на празника ще бъдат раздадени наградите "Сирак Скитник". Церемонията ще се състои на концерт-спектакъл в Софийската градска художествена галерия. Водещи на вечерта ще бъдат колегите ни Таня Величкова и Ангел Григоров. Тази година наградите на името на първия директор на Радиото се присъждат в три категории - "Радиожурналистика", "Радиопредаване" и Голямата награда за значим принос в развитието на Радиото. 

За разлика от друг път, тържеството се отбелязва сред необичайна атмосфера в Софийската градска художествена галерия с една изключителна изложба, която може да бъде видяна до 9 март. Тя е от творби, илюстрации и документи от многоликото творчество на големия художник, критик, публицист и интелектуалец и първи директор на Националното радио Сирак Скитник. На негово име са и наградите на Националното радио. За първа година се проведе и конкурс, който излъчи с гласуване на слушателите: „Най-добрият за 2013-а“ за всяко от ефирните програми на радиото. Претендентите за голямата  награда са конкурса "Златна пролет"  и предаването "Спорт и музика" на програма "Хоризонт" и младежката програма на БНР Радио София.

Калин Катев коментира:

Убеден съм, че имам право да се гордея със "Спорт и музика". През всичките тези години, в които съм бил зад микрофона  на предаването, няма как да не спомена Петър Симеонов Петров и до него Петър Милушев - осователите. Естествено е да изпитвам гордост, както предполагам и останалите колеги, защото това са си завидни 50 години.

Хелия Чавдарова каза:

Идеята да отличим конкурса за нова поп и рок музика "Златна пролет“ е това, че през годините, а те не са малко - вече 45. Този конкурс продължава да поддържа и да буди духа на Българина. Той е докоснал живота на всеки един от музикантите в България, особено големите и утвърдени имена.

Митко Димитров заяви:

За изключително кратко време радио София успя да преобрази своя облик, въведохме нови предавания и ако трябва да се изразя малко по шеговито и защото слушателите на радио София вече могат да научават всичко за всеки километър от Е-79 до Калотина и защото пускаме повече музика, отколкото са магистралите у нас.

Церемонията по връчването на наградите Сирак Скитник ще бъде излъчена в ефира на националните програми, може да се слуша в интернет на портала на Радиото и да се гледа с картина в интернет по радио Бинар от 19 часа.

Националното радио получи много поздравления по случай празника си

Президентът Росен Плевнелиев ни пожелава да запазим дългогодишното си лидерство в националния радиоефир като гарант за неподражаем професионализъм и доверие. Според държавният глава е повод за гордост, че Българското национално радио остава сред институциите, на които българите вярват безрезервно и дори повече отколкото на своите политици.
Председателят на Народното събрание Михаил Миков приветства всички журналисти и дейци на радиото, номинирани за наградите „Сирак Скитник“. В неговото поздравление се казва:  „Забележително е, че влагате не само компетентност и умения, но и пределно много ентусиазъм, за да утвърждавате авторитета на Българското Национално радио, да развивате и разширявате ролята му на обществена медия“.
Министър- председателят Пламен Орешарски пожелава на всички, които работят за успеха на радиото, здраве, щастие и творческо вдъхновение. „Вярвам, че професионализмът е ключът към добрата радиожурналистика и към доверието на слушателите. Той е гаранция за успех, наред с умелото съчетаване на традициите, за чието основаване заслуга има Вашето радио и иновативността“, се посочва в поздравлението на премиера.
Главният прокурор Сотир Цацаров също пожелава творчески успехи на целия екип на Българското национално радио.  В поздравлението от него се казва, че за дългия период на своето съществуване БНР е изградило авторитет на медия, която отразява своевременно и точно динамиката на общественото, културното и политическото развитие на живота у нас и в чужбина.
В поздравителния адрес от председателя на СЕМ Георги Лозанов се посочва: „Големият принос на БНР е, че с всекидневната си работа пред националния микрофон създаде професионален модел на качествена журналистика, с нейната отговорност, компетентност, плурализъм, съспенс….Така думите й добиват тежест, достойна за Сирака, нищо, че се носят по въздуха".
Годишнината ни честити и Снежана Тодорова от Съюза на българските журналисти.
Поздравления получихме още от министрите на финансите, на здравеопазването и на младежта и спорта Петър Чобанов, Таня Андреева и Мариана Георгиева. Добри пожелания по повод празникът ни отправиха председателите на Комисията за защита на конкуренцията и на Държавната комисия по сигурността на информацията Петко Николов и Борис Димитров.
Поздравителни адреси отправиха още кметове и областни управители. Успехи и неспирен творчески устрем на всички, които ще получат отличия за своята работа пожелава и лидерът на партия ГЕРБ Бойко Борисов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24