Зимата завладя цялата страна, но пътищата са проходими

Снеговалежът и вятърът усложниха пътната обстановка в североизточна България. Най- тежка е ситуацията в Силистренска област. Проходими са пътищата между големите населени места и главните пътни направления. Ограничава се движението на товарни автомобили. Възстановяват се аварии в електропреносната и ВиК мрежата.

В 5 силистренски общини - Тутракан, Главиница, Дулово, Ситово и Кайнарджа училищата затварят до сряда включително. В община Алфатар учениците няма да учат в понеделник и вторник. Все още има непроходими участъци между по-малките села.  В късния следобед беше възстановено електрозахранването във всички села на областта. В повечето райони на град Силистра кварталните улици не са почистени. Граждани сигнализираха за труднопроходими участъци и липса на хляб в магазините.

В Разградско снеговалежът е със средна интензивност, пътищата са обработени, проходими при зимни условия. Видимостта е ограничена до 150 - 200 метра заради снега.

В Русенско снеговалежът е намалял. По пътя Русе - Бяла товарните автомобили трябва да се движат с вериги. Забранен за камиони над 10 тона е пътят за Силистра, останалите пътища в района са проходими.

В Старозагорска област вали сняг, навсякъде температурите са минусови, в Стара Загора духа силен вятър. Движението и през прохода Шипка, и през прохода на Републиката е без ограничения, забрана има само за тежкотоварни автомобили над 10 тона. От Областното пътно управление съобщиха, че ТИР-овете се отбиват за пренощуване на определени места, заради забраната за преминаване през Дунав мост. 

Автомагистрала "Тракия" е обработена, пътната настилка е опесъчена, почистват се снегонавявания в отсечката край Чирпан и село Загоре.

Републиканските пътища в Сливенска област са заснежени, но проходими при зимни условия. Духа силен пулсиращ вятър. Няма подадени сигнали за бедстващи или останали без ток и вода население места в Сливенско. 

Кметът на Варна Иван Портних обяви 27 януари - понеделник за неучебен ден поради влошената метеорологична обстановка. Детските градини и ясли в града ще работят.

Четири населени места в община Бургас продължават да са без ток - селата Брястовец, Драганово и Миролюбово, както и в квартал "Сарафово".на областния град. Пътищата в бургаска област са заледени, но обработени.

Снеговалежът остави без ток няколко  селища в община Смолян. С прекъснато електрозахранване от два дни е село Попрелка. На тъмно също от два дни са и жителите на съседните села Кремене и Надарци. Пътищата на територията на Смолянска област са почистени и движението се осъществява при зимни условия. За два дни снежната покривка в курорта Пампорово достигна 40 см, а на връх „Снежанка“ - 55 см. Лифтовите съоржения в курорта работят, а пистите се обработват поетапно.

25 см е снежната покривка във високите части на Ловешка област.  Най-много е на Беклемето и в Чифлик, където през последното денонощие валежът е бил 13,5 литра на квадратен метър. В Борима дебелината на снажната покривка е 16 см, в Априлци и Рибларица – 15 см, а в Ловеч и Троян – 12 см. Най-малко тя  е в Тетевен – 6 см. Проходът Троян – Кърнаре остава отворен за движение, като е забранено преминаването на тежкотоварни автомобили с ремаркета и полуремаркет

Пътищата в страната са проходими при зимни условия. Пътната полиция препоръчва да се пътува с подходящи гуми и да се шофира с повишено внимание и съобразена скорост



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24