НИМХ издаде жълт код за виелици и снегонавявания в цяла Североизточна България

Много училища в страната излизат в принудителна ваканция

| обновено на 27.01.14 в 10:42
Снимка: БГНЕС

Националният институт по метеорология и хидрология издаде предупредителен жълт код за виелици и снегонавявания в Североизточна България.

Затворен за почистване е и пътният участък между пътен взел Петолъчката и Карнобат.

Аварирал румънски тежкотоварен камион блокира за 4 часа тази сутрин подхода към ГКПП "Дунав мост". След аварията в 5 ч. е било отворено второ трасе, през което да бъдат пропускани превозните средства. След няколко дни снежна блокада по маршрута Гюргево - Букурещ тази нощ Румъния започна да приема отново тежкотоварни автомобили след полунощ. Колоната при граничния пункт е достигнала 3 км. Очаква се трафикът да е натоварен през целия ден. 

15 села от община Каварна са без ток, а 6 - без вода. Шест екипа на ЕНЕРГО-ПРО работят за отстраняване на авариите по електрическата мрежа. Пътят Каварна-Балчик е проходим при зимни условия. Движението е затруднено заради снегонавяване.

10 населени места в Бургаска област са без електричество от близо денонощие. Без ток са кварталите "Ветрен", "Банево", "Долно Езерово", селата Рудник, Миролюбово, Черно море, Драганово, Брястовец, Българово. Захранването е прекъснато и в предприятието "Черноморски солници", което доставя луга на фирмите за зимно почистване. Там е осигурен агрегат за аварийно захранване. 27 снегопочистващи машини работят в Бургас. Проходът Айтос-Провадия е отворен само за тежкотоварни автомобили до 10 тона. Ришкият проход e затворен. По пътя "Слънчев бряг"- Обзор е забранено движението за автомобили с тегло над 10 тона. Пътищата в областта са заледени и заснежени. 

Основните пътища в Русенско са проходими при зимни условия. Няма населени места без ток и вода.

До 20 см е снежната покривка в родопската част на Пазарджишка област, предаде кореспондентът на БНР Невена Петрова. Няма бедстващи селища в района.  Пътищата са заснежени и заледени. Въведени са ограничения по трасетата Белово-Юндола,  Велинград-Сърница и Велинград- Аврамово. Тежкотоварните автомобили трябва да се движат без ремаркета и полуремаркета. Няма затворени отсечки за движение в региона. Градският транспорт се движи по график.

Транспортът в Силистра бе напълно блокиран заради тежките зимни условия. Не се движат и автобуси от гарата. Всички училища в областта са затворени, в някои населени места не работят и детските градини. Главните пътища са отворени за движение на автомобили под 10 тона, с изключение на участъка от пътя за Добрич при Кайнарджа, който може да бъде обходен през Алфатар. Товарните коли трябва да се движат с вериги и без ремаркета и полуремаркета в северната част на област Шумен. Ограничения има и в Разградска област за всички камиони над 12 т.

Пътят Добрич - Варна е затворен заради снегонавявания. От автогара Добрич не пътуват автобуси. В града не се движат и тролеи. Влакът от София закъснява с 40 минути. Деветнайсет машини се грижат за почистването на основните пътни артерии, но условията са неподходящи за пътуване. Температурата рано сутринта бе единадесет градуса под нулата, продължава да вали сняг и да духа силен вятър, съобщи кореспондентът на БНР Гинка Димитрова.

Пристанище Варна е затворено. Летището също е затворено за снегопочистване. Оттам съобщават ,че подобрение на метеорологичната обстановка се очаква не по-рано от 14 часа. Община Дългопол засега е единствената община във Варненска област, която е обявила бедствено положение. Във Варна маршрутите на градския транспорт са почистени, 40 снегорина продължават да разчистват пътищата.

Снеговалежът през изминалата нощ в Смолянска област наложи нови ограничения на движението по републиканската пътна мрежа в района, предаде кореспондентът на БНР Радостина Чернокова. През прохода Рожен движението е задължително с вериги, а товарните автомобили без ремаркета и полуремаркета. През прохода Печинско има изискване само за товарните автомобили да се движат без ремаркета и полуремаркета. Остават в сила въведените ограничения от неделя за прохода Превала, където преминаването става с вериги, а товарните автомобили - без ремаркета и полуремаркета. По направленията Доспат - Батак и Доспат - Сърница товарните автомобили трябва да бъдат без ремаркета и полуремаркета.

Без ток са 19 села в шуменските общини Хитрино и Каолиново. Нито един автобус не е тръгнал тази сутрин от автогарата в Шумен, съобщиха от информационното бюро. Без ток и вода е село Лозенец в община Стралджа, Ямболско.

Отменени са ограниченията за област Кърджали и по участъка на АМ "Хемус" в Софийско. Движението по АМ "Тракия" в участъка между Ямбол и Бургас е възстановено.

Заради тежките зимни условия днес е неучебен ден във Варна. В принудителна ваканция излизат и учениците в силистренските общини Тутракан, Главиница, Дулово, Ситово и Кайнарджа, както и в Алфатар. Училищата в областите Плевен и Добрич затварят от днес до петък заради грипната епидемия, обявена преди дни.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24