Окупатори и противници на окупацията на СУ си размениха обвинения

Снимка: БГНЕС

Трети ден Софийският университет остава окупиран,  учебните и административните дейности са блокирани от студенти, които настояват за оставка на правителството. Ректорът на университета проф. Иван Илчев сезира прокуратурата за незаконните, по думите му, действия на студентите. Около обед пред университета се събраха и противници на окупацията.

Далеч по-спокойна е обстановката пред задния вход на Ректората на Софийския университет "Свети Климент Охридски", но веригите и катинарите са блокирали напълно достъпа за студенти, преподаватели и служители на Алма матер. Още рано тази сутрин стана ясна непреклонната позиция на окупаторите да напуснат Ректората и призивът им за подкрепа от страна на партии в опозиция. В последните два часа събитията тук бяха динамични - две групи студенти и граждани, които символично се разделиха - едните на единия тротоар, а другите - на другия си размениха остри възгласи и скандирания. Чухме десетки студенти и техни преподаватели скандираха "Окупаторите вън" и издигнаха плакати "Освободи СУ". От другата страна им отговориха със скандирания "червени боклуци" и "кой предложи". В момента, в който се засили напрежението, полицията се намеси, но само със засиленото си присъствие, кордон отдели двата протестиращи лагера.

За среща с окупаторите се появиха лидери на Реформаторския блок, на ДСБ - Радан Кънев, на СДС - Божидар Лукарски и Найден Зеленогорски от "България на гражданите". Позицията, която изразиха беше против намеса на органите на реда в създалата се ситуация. Те обаче застанаха и против окупацията като форма на протест. Реформаторите не влязоха в Ректората и чакаха на тротоара среща с окупаторите, но среща не се състоя.

От Столичната дирекция на вътрешните работи съобщиха за "Хоризонт", че до момента няма задържани заради протестите около Софийския университет, но полицейското присъствие в района е засилено, за да не се стигне до нарастване на напрежението.Към момента  в полицията няма заповед на прокуратурата, която да разпореди влизане на униформени служители в университета.

Партия "Атака" поиска оставката на вътрешния министър Цветлин Йовчев заради "бездействието" на полицията и прокуратурата при повторната окупация на Ректората на Софийския университет. Според лидера на "Атака" Волен Сидеров полицията е трябвало да задържи окупаторите, а прокуратурата да се самосезира по случая. 

Реформаторският блок подкрепя протестите срещу правителството на Пламен Орешарски, но също е и против насилието на територията на университета, независимо от коя  страна. Найден Зеленогорски призова МВР да не се изяви като репресивен орган, а да се бори с битовата престъпност. Аз съм силно смутен, когато минавам през центъра на София в определени дни и виждам автомобили с полицаи от Ловеч, от Търговище, от Силистра, от Кърджали. Нека Министерството на вътрешните работи да направи това, за което е призвано и това, за което има 1 милиард и над 1 милиард бюджет. А не да тероризираме цяла София и да минаваме през центъра на София само срещу представяне на документ и доказателство, че работим в конкретния офис. България не е във военно положение. 

От ГЕРБ подкрепят протестите на студентите от Софийския университет и са готови да се срещнат с тях. Димитър Главчев направи паралел със събитията в Украйна и каза, че правителството трябва да подаде оставка. Да направиме така - да не се случва в България нещо подобно. Най-лесното, за да не се случи това, е да се прибегне към демократичния начин за изразяване на мнение - това са нови избори. Очевидно, че обществото не приема, в голямата си част, това управление, което е сформирано по съвсем изкуствен начин между БСП, ДПС и "Атака". Няма никакво доверие това управление, за да може да извършва нещо, което е полезно в името на страната.

БСП подкрепя правото на всеки да изразява своята гражданска позиция, но завземането на университета не е проява на протест, а окупация на знанието. Това се посочва в позиция на заместник-председателя на БСП Димитър Дъбов, изпратена до медиите. Според него, вече е ясно стои зад организацията и изпълнението на окупацията на СУ „Св. Климент Охридски“. Това са лидерите на ДСБ и СДС, които днес са се срещнали с протестиращите студенти, с подкрепата на Бойко Борисов, пише в позицията на Дъбов.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24