Преглед на печата

Снимка: БГНЕС

По повод вчерашните протести в Пловдив, предизвикани от имотните претенции на главното мюфтийство, 24 Часа публикува интервю с адвоката на мюфтийството Красимир Руев. Руев потвърждава, че няма писмен документ, доказващ, че собствениците на един от спорните имоти, Чифте баня, са го оставили на мюсюлманското вероизповедание. "За този обект имаме един свидетел, но той е на 96 години, живее в Турция и не може да пътува. Твърдението му е, че собствениците на Чифте баня са се изселили преди 9 септември 1944 година и устно са заявили пред настоятелството, че оставят имота на вероизповеданието", твърди адвокатът на мюфтийството пред 24 Часа.

"Спират строежите в Царево и Странджа за период от поне две години", обявява вестник Дума на първата си страница. Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева поиска цялостно изменение на общия устройствен план на крайморската община", пояснява изданието.   Докато се променя новият план ще може да се строи по стария, предупреждава вестник Сега.

Труд
съобщава за "Хаос с данък "кола". Собствениците на 750 хиляди от общо 900 хиляди автомобила в София ще трябва да доказват сами евростандартите за екологичност на двигателите си, ако искат да ползват по-голяма отстъпка от налога.


"Фирма фантом ще прибере над два милиона лева за рекламата на България като туристическа дестинация", твърди Стандарт в челната си публикация. "Подаръка направи заместник-министърът на икономиката Бранимир Ботев. Непознатата компания "Д-р Бранд", която за миналата година е имала трудов договор само с един служител, няма дори сайт", пише Стандарт.


500 милиона лева за общински и министерски проекти разбуниха политиците, пише ПРЕСА. "Близо 60 процента от парите за общините в правителствената инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите" ще отидат при кметове на БСП и ДПС", пише СЕГА. Изчисления на Института за пазарна икономика, цитирани от вестника, показват, че от 289 милиона лева, разпределени през седмицата, 118 милиона отиват за кметове на левицата, а 60 милиона - за ДПС. Кметовете на ГЕРБ получават 64 милиона лева, въпреки че управляват общини с над 4 милиона население, докато БСП управлява общини с тройно по-малко население, става ясно от публикацията. Коренно различна картина представя Стандарт, позовавайки се на червени депутати. Според тях, кметовете на ГЕРБ са получили най-много пари за своите проекти - 125 милиона лева.


Водеща тема в няколко издания тази сутрин е предложението на просветното министерство за единен приемен изпит в университетите. "Ректорите приеха идеята с резерви, тъй като в момента всеки университет сам определя как да приема студентите - с изпит, с оценката от матурата или с двете", пише Сега. "Държавата поръчва колко висшисти да учат безплатно в отделните специалности", съобщава 24 Часа, цитирайки просветния министър Анелия Клисарова. Ръководителите на висшите училища имат резерви и срещу това, става ясно от публикация на Монитор. Вестникът цитира председателя на Съвета на ректорите Ваньо Митев, според когото реформи са нужни, но автономията на университетите трябва да се запази.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24