Лозарите и винопроизводителите честват днес Деня на лозаря

Снимка: Радио Видин

В края на 19-и век в Плевен се открива първото у нас Земеделско училище и се създава първата винарска изба в страната. Единственият у нас Институт по лозарство и винарство е на повече от 110 години и в него се съхранява най-богатият на Балканите генофонд с близо 2000 сорта български лози. На Празника на лозаря в Плевен гост днес ще бъде президентът Росен Плевнелиев.

Празникът за първи път ще отбележат заедно днешните специалисти от единствения у нас Институт по лозарство и винарство и бъдещите лозари и винопроизводители от специализираната професионална гимназия. Гордостта на научните работници през последните години са създадените нови сортове и утвърдените вече технологии за утойчивост на ниски температури на лозята и предпазването им от болести. За своята 125-ата годишнина Училището по лозарство и винарство е подготвило повече от 12 000 кадри. За директорката на училището Бисерка Илиева от голямо значение е добрата база:

Учебната изба е единствена в България. Произвеждаме в нея вино. Фактически практическата работа на учениците се осигурява главно чрез избата.

Президентът Росен Плевнелиев ще разгледа експерименталната база на Института по лозарство и винарство и ще разговаря с неговия директор. По-късно ще се включи в училищния ритуал по избор на цар на лозята и зарязване на лозовите масиви. В програмата на държавния глава е предвидена среща с кмета на Плевен и неговия екип. 

С тържествен ритуал по зарязване на лозите в село Кръшно щe започне Денят на лозарите и винарите в Търговищка област. В региона са засадени около десет хиляди декара лозя от висококачествени винени сортове.

Според агроспециалистите лозовите масиви се намират в отлично състояние и няма причини за тревоги по отношение на измръзването. Падналият сняг и бавното му топене, заедно с подходящите агротехнически мероприятия, ще допринесат за получаването на една очаквано добра реколта. По данни на областната дирекция „Земеделие“ средният добив от декар през миналата година е бил 638 килограма грозде с високо качество.

По-голямата част от масивите са на Лозаро-винарския комплекс, около 7 хиляди и двеста декара, които бяха засадени по програма САПАРД. Останалите лозови масиви са собственост на земеделски кооперации и дребни производители.

През последните няколко години нови лозя в Търговищка област не се засаждат, а от статистиката отпаднаха около три хиляди декара, които са стари и не дават достатъчно количество грозде.

За втора поредна година в деня на Трифон Зарезан в етнографския комплекс във Враца ще се проведе общоградски конкурс за вино и мезе, собствено производство. Жури от познавачи ще оценява мезетата и вината домашно произвоство. За най-добрите са предвидени награди, а за другите похвала, която за всеки производител е въпрос на чест. Веселата част на празника включва изпълнения на хумористи, състави за народни танци и самодейци, които ще покажат ритуала по зарязване на лоза. За зарезанските традиции разказва 85-годишната Цеца Станкова:

Заставаме при главините, почваме да зарезваме лозето. Събираме пръчките. Останалите правят венче. Поливаме главините с вино, да бъде много плодородна. Тази година има грозде, догодина още повече да има. Най-важното за този ден е да има боб с пастърма и пълнена кокошка, туршии, вина, ракии, веселии.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24