Преглед на чуждестранния печат

Автор:

Западният печат продължава да следи отблизо събитията в Украйна, но фокусът днес е насочен основно към напрежението в автономната република Крим.

"В Крим руснаците се съпротивляват на Майдана", съобщава в заглавие френският вестник Фигаро. "След революцията на Майдана са многобройни тези, които биха предпочели да отстъпят на Кремъл цялата територия на Крим, с което подхранват в Киев страха от сепаратизъм", пише Фигаро.

Британският Индипендънт прогнозира в заглавие, че вероятността Русия да присъедини Крим е малка. "Крайно невероятно би било новото правителство в Киев да направи нещо, което би провокирало Кремъл директно, например да поиска изтегляне на руския флот от Севастопол", смята вестникът.

Френският вестник Монд и германското списание Шпигел дават интересна гледна точка към събитията в Украйна, обръщайки внимание, че Иран следи извънредно внимателно какво се случва в бившата съветска република. "Превратът срещу украинския президент Виктор Янукович и победата на протестиращите в Украйна не са по вкуса на иранските консерватори", съобщава Монд. От цитирани публикации в ирански медии става ясно, че в Техеран разглеждат украинската криза като организиран заговор на Европа и САЩ.

Руският сенат - Съветът на федерацията, създаде вчера специална комисия за мониторинг на ситуацията в Украйна. Днес ще се разбере дали Държавната дума ще изпълни искането на опозиционните фракции за специално заседание по украинския въпрос, пише Комерсант.

Инициативите на руските законотворци пораждат логични въпроси, пише Новие известия. Политолози припомнят подписания през 1994-та г. меморандум от Будапеща, според който във връзка с "ядреното саморазоръжение на Киев" Русия, САЩ и Великобритания са дали на Украйна гаранции за суверенитета и националната й сигурност. Украйна изпълни поставените й условия, изтъква всекидневникът.

Германските медии широко коментират новото италианско правителство и най-вече младостта на новия италиански премиер Матео Ренци, пишат вестниците Кориере дела сера и Стампа. Някои от коментарите обаче изобщо не са ласкави. Вестник Тагесцайтунг се подиграва на италианския премиер, като го оприличава на британския комедиен персонаж Мистър Бийн. Изданието публикува дори серия от снимки, на които според него била документирана поразителната прилика на Ренци с Мистър Бийн.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24