Тереза Мей отново заяви, че Обединеното кралство трябва да убеди Брюксел да промени законите за свободно движение в ЕС

Снимка: Добромир Видев

Британският министър на вътрешните работи Тереза Мей отново заяви, че Обединеното кралство трябва да убеди Брюксел да промени законите за свободно движение в Европейския съюз. Нейните думи са сигурен признак, че проблемът с имигрантите ще играе ключова роля при изорите за Европейски парламент след два месеца. Тереза Мей изразява безпокойство от публикваните преди дни данни, които показват рязко увеличаване на нетната миграция във Великобритания през последната година. За времето от септември 2012г. до септември 2013 г. тя е нараснала от 60 000 на 212 000 души и то главно заради скок в притока на хора от Европейския съюз.

Тереза Мей пише в статия в „Мейл от съндей“, че засиленият приток към по-богатите страни в Евросъюза поставя под натиск цели общности в държави като Великобритания и освен това ограбва по-бедните страни-членки от най-талантливите им граждани. Британският вътрешен министър призовава да бъдат подкрепени плановете на премиера Дейвид Камерън за реформи в ЕС, за да бъдат решени проблемите, които според нея създава свободното движение на хора. То трябва да бъде позволено едва след като новите новите страни-членки достигнат определен приемлив среден доход на глава от населението, или степен на икономическо развитие. Тереза Мей призовава британците да гласуват за консерваторите, като единствената партия, която може да ограничи имиграцията.

Само преди дни друг политик от нейната партия, бившият военен министър Лиъм Фокс заяви, че премиерът Камерън да вземе по-радикални мерки срещу имиграцията, ако иска да върне онези избиратели, които сега подкрепят антиевропейската Партия на независимостта на Обединеното кралство на Найджъл Фараж.

Изявленията на двамата политици са сигурен признак, че имитрацията ще бъде основна тема в кампанията за европейските избори през май. Този път обаче ударението може и да не бъде поставено толкова върху идващите от България и Румъния. Последните данни показват, че 24 хиляди души са пристигнали във Великобритания от двете страни през последната година. Най-голям скок в притока на европейски имигранти обаче е отбелязан от стари страни-членки, като Италия, Португалия и Испания.

Андрей Владов


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24