Апелативният съд пусна Октай Енимехмедов под домашен арест

| обновено на 13.03.14 в 16:04
Снимка: БГНЕС
Нападателят на Ахмед Доган Октай Енимехмедов, осъден на три години и половина затвор, е с нова мярка за неотклонение - "домашен арест". Решението е на Софийския апелативен съд и не подлежи на обжалване.

Енимехмедов е в ареста от 19-и януари 2013-а г. Тогава се проведе конференцията на ДПС, на която той насочи пистолет в спепоочието на Ахмед Доган. При осъждането му Софийският градски съд прецени, че няма причина мярката му за неотклонение да бъде променяна. Софийският апелативен съд обаче преценява, че е отпаднала опасността да се укрие и той може да чака развитието на процеса си под домашен арест.

На 26 февруари Софийския градски съд преквалифицира обвинението на Октай Енимехмедов от "опит" в "закана за убийство" и така постанови в пъти по-ниска присъда от поисканата от прокуратурата, като с това призна и изтърпените от него вече 13 месеца в ареста. С прочитане на присъдата съдия Пенка Велинова потвърди задържането под стража с аргумента, че не е отпаднала опасността да извърши друго престъпление, с което очевидно Софийският апелативен съд не е съгласен.

Засега институциите не дават подробности за това излязъл ли е вече от затвора Енимехмедов и къде ще изтърпява втората по тежест мярка за неотклонение. По лична карта той е регистриран в Бургас, но има адрес и в столичния квартал "Лозенец", където заведе психолозите веднага след като беше задържан.

Мярката за неотклонение "домашен арест" е втората по тежест и тя се приспада от финалния размер на присъдата, която след време трябва да произнесе Върховният касационен съд. Теоретично, ако наказанието от три и половина години затвор на Енимехмедов бъде потвърдено и от следващите съдебни инстанции, което може да отнеме над година, може да се окаже, че на края на процеса той ще има да доизлежава броени месеци.

Обратът по делото днес коментира и председателят на ДПС Лютви Местан. Според него промяната в мярката за неотклонение на Енимехмедов е тема, която трябва да се коментира предпазливо и от гледна точка на факта, че тя не означава каква ще бъде финалната присъда.

Делото не е приключило. Решението на първа инстанция е само един етап от един съдебен процес, който ние очакваме да завърши със справедлива присъда, обясни той.

Очакването за справедлива присъда на ДПС от началото на разследването на доседа е тежка осъдителна присъда като за опит за убийство.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24