ГЕРБ искат оставката на министъра на вътрешните работи заради случая в Лясковец

Снимка: БГНЕС

Депутати на ГЕРБ поискаха оставката на вътрешния министър Цветлин Йовчев заради случая в Лясковец. От ДПС казаха че няма нужда от подобно искане.

Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов посочи, че полицейската операция в Лясковец е планирана непрофесионално. Не е изпратен екип от психолози, допълни той: 

Това, което знам - нямало е екип от психолози, които да осъществят необходимите преговори, ако има такава необходимост. Кое налага, при положение, че той не е очаквал тази полицейска акция, да я предприемат точно в този час и в този ден, при положение, че има много други способи и методи, с които той може да бъде изведен от дома си и може да бъде задържан, без да има абсолютно никакви последствия за всички тези, които участват в тази операция.

В пленарната зала Красимир Ципов от ГЕРБ призова МВР да направят анализ на операцията по обезвреждането на мъжа: 

Хубаво е да потърсите отговорност от тези лица, които са изготвили плана за действие, и от тези лица, които са провели операцията. Ако не го направите, уважаеми господин Йовчев, хубаво е да помислите за вариант да си подадете оставката и някой друг да управлява тази система по този начин, по който очакват всички български граждани.

Вътрешният министър Цветлин Йовчев посочи, че ще направи анализ на ситуацията, но попита и защо оръжието на мъжа не е било отнето още през 2012-а година, когато е изтекло разрешителното му за оръжие: 

Разбира се, че ще извършим преглед на това как са извършени нещата, въпреки че до момента не виждам нещо, което да е обезпокоително, но разбира се, че ще огледаме внимателно по какъв начин е протекла операцията. Но искам да ви кажа, че също така е много важно защо 2012-а година е спряна операцията, която, ако беше проведена, сега нямаше да има този изход.

Ръководството на БСП настоява за прецизен преглед по замисъла, подготовката и реализирането на специализираната акция, както и за обстоен и обективен анализ на действията на отговорните лица, свързани с операцията. От левицата настояват да бъде установено кои са лицата, издали разрешително за ползване на оръжие на Петко Петков и дали са спазили Закона за оръжията, след като се е знаело от три години, че той има психически проблеми. 

Лидерът на ДПС Лютви Местан обясни, че искането за оставка е странно и нелепо: 

Цветлин Йовчев несъмнено е един от най-успешните министри в кабинета "Орешарски". Рядък професионалист, който има огромна заслуга за променената демократична среда в България, за премахването на усещането за полицейщина, човек с международен авторите. ГЕРБ удрят едно от най-силните звена в кабинета "Орешарски". Не случайно имаше и вот на недоверие. Парламентарната група на Движението за права и свободи изразява съболезнования на близките на загиналия полицай, но категорично стои зад вицепремиера и министър на вътрешните работи.

Десислав Чуколов от "Атака" заяви, че случаят трябва да влезе в Комисията по вътрешна политика: 

Ще разгледаме този въпрос, защото, съгласете се, един човек, който е въоръжен, който при професионално свършена работа, за броени секунди може да бъде неутрализиран, те не са се справили. Допусната е смърт на полицай. Абсолютно недопустимо. Това нещо трябва да се разследва, разбира се, и след това да се вземат нужните решения. Но това, което е факт към този момент, което ясно се знае, че по времето на ГЕРБ, когато вътрешен министър е бил големият разбирач Цветан Цветанов, се е знаело, че този господин притежава оръжие нерегламентирано и това оръжие той го е използвал, за съжаление. Не му е взето навреме. Действията на полицията тепърва ще ги разглеждаме във Вътрешната комисия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24