Снимката на 20 март 2014 година

Снимка: Светослав Цветанов

"Подготвя се експеримент за експлоатация на жп-линията на Дунав мост 2 и се очаква той да бъде извършен в близките месеци", съобщи след проведеното във Видин изнесено заседание на Министерски съвет министърът на транспорта информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов.Той уточни, че причина да не се използва все още жп- линията е липсата на електрификация на малък участък след моста на румънска територия. "Видин е подходящо място за изграждане на интермодален терминал", коментира още министърът на транспорта, като уточни, че предстои изграждане на терминал за комбинирани превози в Русе. За сега не е предвидено такъв да има във Видин, но варианът е обсъждан, обяви министър Папазов: "Трябва да се направи мнотго сериозен анализ. Подкрепям този интермодален терминал, защото от логистична гледна точка едно от най-добрите места в България е Видин."

България и Румъния се договориха да пуснат железопътния трафик между Видин и Калафат по моста "Нова Европа” в най-кратки срокове. Това стана ясно днес, по време на първата сесия на българо-румънска комисия за работа по трансграничната железопътна мрежа- съобщиха в края на работния ден от Дирекция "Връзки с обществеността и протокол" на Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Разговорите са водени от заместник министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Антон Гинев. Румънската делегация е била водена от държавния секретар в Министерството на транспорта на Румъния Юлиан Матаке. В края на срещата е подписан протокол, който удостоверява, че България и Румъния са взели решение за създаване на работна група, която да предприеме действия по организиране на пътническите и товарните железопътни превози по Дунав мост 2. Първата среща на работната група ще се проведе в края на месец март.

30 младежи от видинското училище "Цар Симеон Велики" днес наблюдаваха работата на Народното събрание. Младите видинчани бяха гости на председателя на Народното събрание Михаил Миков и му подариха златна значка, каквато се дава на отличниците, завършващи елитното видинско училище. Посланието им бе, че и той е отличник в работата си и заслужава това високо отличие. Месец преди младите хора участваха в сесия на Европарламента в Страсбург, по програмата "ЕВРОСКОЛА", след като бяха спечелили регионално състезание между евроклубовете на училищата от Северозападния регион. Тогава в рамките на един ден те влязоха в ролята на евродепутати, заедно с 450 техни връстници от 22 страни.

На днешното редовно заседание на Общинския съвет в Лом бе поискана оставката на председателя на местния парламент Стефан Панталеев. Мотивите за предсрочното му освобождаване, според вносителите на докладната- група от 13 съветници, е, че Стефан Панталеев не се справя със задълженията си като председател на Общинския съвет. 23 от общо 29 съветници упражниха правото си на вот. След отварянето на пликовете се оказа, че бюлетините са само 14 и всички те са за освобождаването на председателя от длъжност. Девет от пликовете бяха празни, а шестима съветници изобщо не са гласували. Така само с 14 гласа "за" оставката на председателя на местния парламент не беше приета.

Решение за увеличаване на капацитета на социалната услуга "Преходно жилище" се очаква да вземат общинските съветници в Белоградчик. За утре- 21 март, е предвидено редовно заседание на Общинския съвет. Местните сенатори трябва да вземат и решение за преустройство на първия етаж на сградата на Дома за деца, лишени от родителски грижи "Надежда", който ще се ползва за социалната услуга. В дневния ред е и предложение за решение, свързано с приемането на Годишен план за действие по изпълнение на Общинската програма за развитие на социалните услуги в община Белоградчик за 2015 година. Предвижда се изграждането на Център за обществена подкрепа и на Център за социална рехабилитация и интеграция в Белоградчик. А в село Салаш предстои изграждане на Център за настаняване от семеен тип за възрастни хора и Защитено жилище. В проекта за дневен ред има четири точки, свързани с възстановяване на собственост на наследници в селата Чифлик, Салаш и Боровица. Съветниците трябва да вземат  още четири решения, свързани с финансирени на проекти, по които работи Общината.

89 души в Берковица ще ползват услугата "Личен асистент" до 31 август тази година. 69 са личните асистенти в общината. Услугата се предоставя  в Берковица и селата Замфирово, Боровци, Бързия, Костенци, Слатина, Котеновци, Черешовица, Лесковец и Песочница. Средствата, които отпуска оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" за общината, са над 855 000 лева.

44 нерегламентирани сметища в 28 населени места от област Враца са закрити и рекултивирани през миналата година. Това е два пъти повече в сравнение със закритите и рекултивирани нерегламентирани сметища през 2012 г., които по данни на Регионалната инспекция по околната среда и водите, те са били 28 на брой. Това стана ясно от доклада за изпълнение на поставените стратегически цели в Стратегията за опазване на околната среда, изнесен на заседание на членовете на областната комисия за опазване на околната среда. Все още са проблем земеделските стопанства, разположени в регулацията на населени места, чиито торохранилища не отговарят на изискванията на законодателството. В комисията се обединиха около тезата, че трябва да се предприемат действия за повишаване ефективността на превантивния и санкциониращ контрол при вторично замърсяване на санирани площи и предотвратяване създаването на нови нерегламентирани сметища.

Опасни бои за коса издирва хигиенната инспекция в област Монтана. Боите съдържат вещества, които могат до доведат до тежки алергични реакции върху кожата на главата.Двата вида бои - "Рифлинг" и "Рене Бланж" са произведени в Италия. След направени тестове е установено, че са опасни за здравето на ползвателите. Информацията до хигиенната инспекция е подадено от Комисията за защита на потребителите. "Боите са в различни цветове. След извършени проверки в Италия е установено, че в козметичните продукти се съдържат вещества в концентрация над нормативно определената. Част от тях са забранени за влагане в козметични продукти"- съобщи д-р Даниела Караилиева, директор на РЗИ Монтана.

СнимкаКатедралата в Бърдарски геран чества своята 80-годишнина. Това е най-големият католически храм в Северна България, съобщи кметът на населеното място Светлана Караджова. Програмата за честването започна с конференция, която бе тържествено открита от отец Койчо Димов. Гост на събитието бе кметът на Община Бяла Слатина Иво Цветков. Празникът продължи с Тържествена литургия, отслужена в чест на 80-годишнината от освещаването на храма. Достоен завършек на първия празничен ден бе спектакълът "Хайдат, брайкя, да се пребереми"- представен от самодейците при Народно читалище "Съединение-1923" в село Бърдарски геран. Спектакълът разказва с текст, музика, танц и снимков материал историята на общността на банатските българи. В деня на покровителя на енорията- Свети Йосиф, Бърдарски геран посрещна гости и от други енории на епархията- свещеници, монахини и миряни от Плевен, Малчика, Трънчовица, Гостиля, Ореш, Белене, Царев брод, Драгомирово. Тържествената Божествена Литургия бе предстоятелствана от Н.В.Пр.Монс. Петко Христов, Никополски епископ.

Ученици от дванадесети клас на ГПЧЕ "Йордан Радичков" Видин, заедно с преподавателя си по предмета "Свят и личност" Валя Александрова, бяха гости на Районния съд в града. Посещението бе в рамките на Деня на отворените врати, организиран от институцията, и е част от обучението на младежите. Председателят на Районния съд Даниел Димитров запозна младите хора с работата на институцията. Визитата продължи с посещение на деловодството на съда. Учениците имаха възможност да видят кои техни проблеми като граждани могат да бъдат защитавани от тази институция, как да оформят документите, които искат да подадат. Ученици от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" и СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" във Видин също посетиха съда в рамките на Деня на отворените врати.

Основно училище "Христо Ботев" в Мездра избра своите Мис и Мистър "Пролет", спазвайки създадената от няколко години традиция. Младите кандидати бяха разделени в две възрастови групи: I -IV клас и V-VI клас. Конкурсът се проведе в три кръга- дефиле с тоалет, изява на талант и разговор с журито. Силвия Събкова от III "б" клас завоюва  първо място при малките красавици. Искри Николова от II "б" клас остана втора. А трета е Ива Митева от I "б" клас. Кандидатките за короната бяха 26. Атанас Иванов спечели първо място при момчетата I-IV клас. Втори е Лъчезар Емилов. А трети се нареди Никола Йончев. При какичките короната грабна Виолета Миловска, втора остана Мартина Милушева и трета- Габриела Димитрова. Групата на момчетата V-VI клас остана без кандидати за короната. Журито определи за "Мис Усмивка" Памела Георгиева. Титлата "Мис Талант" взе Виолета Миловска, а Преслава Димитрова- признанието за най-красиво облекло. Преслава Цекова стана "Мис Талант", а Мария Геновска- "Мис публика".

Във Видин на 21 март откриват новия туристически сезон и посрещат пролетта с поредица от събития. Деца ще рисуват от 11 часа на площадката пред художествената галерия "Никола Петров". От 13 часа екипът на Центъра за социална рехабилитация и интеграция организира пролетен празник за своите клиенти. В Детския отдел на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" ще гостуват три групи ученици, които ще представят празнични програми, посветени на пролетта. От 09:45 часа започва тържество с участие на ученици от ОУ "Отец Паисий". От 10:30 часа литературна програма ще представят ученици от СОУ "Любен Каравелов". След представянето на програмата децата ще изработват пролетни картички и  украса за отдела. От 12:30 часа в библиотеката ще гостуват възпитаници на СОУ "Св. Св. Кирил и Методий" с литературна програма "Пролет в Европа". В 11:30 часа Регионалният исторически музей кани на откриването на изложба "Спомени от стария Видин ВИДИН" в крепостта "Баба Вида". Дегустация-конкурс "Видински рибен специалитет" и представяне на местни вина ще има в музей "Кръстата казарма".

Световния ден на водата `2014 отбелязват във Враца с представяне на интерактивна игра и прожекция на филм, откриване на изложба "Вода и енергия" на ученици от СО "Отец Паисий" и ПМГ "Акад. Иван Ценов" в Природозащитен център "Натура", от 12:00 часа.

Открито занятие по китайски език с госпожица Уан Хаою, доброволец към китайския институт "Конфуций", ще се проведе на 21 март 2014 година, от 14:00 часа, в зала "Европа" на видинското СОУ "Цар Симеон Велики". Ще присъстват директори на училища от страната, в които се изучава китайски език, както и представители на института "Конфуций".

Ученици от ПМГ "Екзарх Антим І" Видин ще участват в Националното състезание по информационни технологии, което ще се проведе в Благоевград от 21 до 23 март- каза за Радио ВИДИН преподавателят по информационни технологии Даниела Цветкова. "Видинската математическа гимназия участва в такова състезание за втора поредна година и вече е с доказани успехи"- похвали се Даниела Цветкова.

Професионална техническа гимназия "Васил Левски" Видин е домакин на национално състезание по професионално направление "Моторни превозни средства, кораби и въздухоплавателни средства"-"Най-добър млад автомонтьор и водач на МПС". Състезанието е под егидата на Министерството на образованието, младежта и науката, а партньор на проявата е "Автомотор" Видин. По програма регионалният кръг на надпреварата ще започне на 21 март, петък, от 14 часа, каза за Радио ВИДИН директорът на училището-домакин Юлия Петрова. Организаторите са предвидили индивидуални и отборни награди в дисциплините "Най-добър млад водач" и "Най-добър автомонтьор", а училището, което се класира отборно на първо място, ще участва на националния кръг през април.   

На 22 март 2014 година делегация на Турлашко дружество "Ждребче" Белоградчик ще посети Република Сърбия и ще гостува на тамошното дружество "Тимочана-Торлака", село Миничево. Това е традиционна среща, която ежегодно се провежда в дните около честването на  народния празник "Младенци". В състава на делегацията са включени представители на бизнеса в общината, членове на дружеството и служители на общинската администрация. Българските гости ще се срещнат с кмета на Община Княжевац Милан Джокич. Гостите ще посетят природни и исторически забележителности на Община Княжевац. Вечерта в многофункционалния салон на село Яковац ще се състои "ХІ Турлашка вечер". За доброто настроение на всички ще се погрижи народен оркестър и вокални изпълнители.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Рок и класика във Видин с проекта "Children in time" на Николо Коцев

Тази вечер от 19:00 ч. във видинската Спортна зала "Фестивална" ще бъде представен проектът "Children in time" на група "Кикимора" и Държавна опера Стара Загора. В концерта ще участва и видинската Симфониета. С автора на проекта и създател на "Кикимора" Николо Коцев разговаряхме в предаването "Рок общество" по Радио ВИДИН.  "В този проект..

публикувано на 12.12.18 в 09:00

Враца почита Людмил Кирков със Седмица на българското кино

Седмица на българското кино започва от днес, 10 декември, във Враца, това анонсира кметът Калин Каменов. Филмите, които ще се завъртят в модерното кино „Метропол“, с което градът под Околчица настигна по стандарт големи европейски градове, са посветени на Людмил Кирков. Местната управа е подготвила амбициозна програма със заглавия, която от 10..

обновено на 10.12.18 в 09:37

В Зверино редят изложба на гоблени

Днес в Народно читалище "Факел-1926" в най-голямото мездренско село Зверино, ще подредят коледна изложба от гоблени и картини за втора поредна година. В навечерието на най-светлия християнски празник-Рождество Христово, сръчните балканджийки ще покажат на своите съселяни истинските произведения на изкуството, които са се родили от техните ръце. Изложбата..

публикувано на 09.12.18 в 10:20

Световноизвестен тенор и полско сопрано ще пеят в Монтана

Монтана ще отбележи 127-ата годишнина от обявяването на градския си статут с концерт на световнопризнатия оперен певец Калуди Калудов, съобщават от Общината . Тенорът, заедно със сопраното Анна Дитри-Калудов, ще представят на сцената на Драматичен театър „Драгомир Асенов” любими оперни арии и дуети, популярни италиански канцонети и..

публикувано на 20.11.18 в 08:30

Белоградчик посреща петия Национален фестивал на алтернативното кино

За пети пореден път в Белоградчик ще се проведе Национален фестивал на фестивалите на алтернативното кино „Супер приз” – Белоградчик 2018. Той ще започне утре – 26 октомври. Във фестивала ще вземат участие киноклубове и самостоятелни участници с филми, създадени в периода 2014 – 2018 г. и получили национални и международни награди. Оттук идва и..

публикувано на 25.10.18 в 09:51

Ансамбъл "Дунав" представя "Северняшка сватба"

Премиерата на спектакъла  "Северняшка сватба"  на Ансамбъла за народни песни и танци "Дунав" ще се състои във  Видин . Постановката е на главния художествен ръководител на ансамбъла Деян Славчев, по музика на Генчо Генчев и Силви Сливенов и хореография на Никола Колев, Деян Славчев и Георги Хинов. Спектакълът е изключително въздействащ, обясни..

публикувано на 24.10.18 в 09:59

Утре започва фестивалът „Дунавци пее и танцува“

Утре и в неделя в град Дунавци ще за шести път ще се проведе международен фолклорен фестивал "Дунавци пее и танцува" . Събитието е под патронажа на Министерство на културата. Организатор е кметството в град Дунавци, а целта- да се съхрани фолклорното богатство. По традиция фестивалът се провежда за празника на населеното място,..

публикувано на 28.09.18 в 08:10