Преглед на печата

Преглед на печата
Снимка: Христо Гинев
Родители и учители могат да участват като наблюдатели по време на националното външно оценяване на седмокласниците. Просветното министерство е разпоредило разрешение за присъствието им да се дава от началника на инспектората по образование. Условието е родителите и учителите да не са в класа на своите деца, пише ТРУД.
Всеки четвърти, или 25% от завършилите висше образование в България работят в чужбина. Поредната тревожна статистика за изнасянето на мозъци представи ръководителят на Националния център за оценка на компетенциите км Българската стопанска камара Томчо Томов, посочва  СЕГА.

Гурбетчиите да попълват декларация, ако напускат България за повече от година - предложиха от Националния статистически институт. Сега хората, които емигрират или отиват за няколко години на работа зад граница, не са длъжни да се отчитат никъде. Според института мярката се налага, за да се въведе ред за нашенците извън страната, отбелязва СТАНДАРТ.

Български производители изнасят продукция от вносно мляко. У нас има дефицит на качествена суровина и не налага недостигът да се компенсира от чужбина. Така се правят над 30% от сирената и кашкавалите, обяснява  ПРЕСА  като се позовава на експерти.

Паркирането може да се окаже най-солената част от морската почивка на българите у нас. Платените паркинги в Слънчев бряг и Златни пясъци тръгват от 3 лева на час, Ако шофьор спря извън тях - вдигането с паяк може да струва между 50 и 100 лева, повече от цената за ол инклузив в някои тризвездни хотели, показва проучване на ТЕЛЕГРАФ.

Националната електрическа компания е сезирала прокуратурата за парите, които трите ЕРП-та са си прихванали от дължимите към, нея суми, И трите дружества обаче заявиха, че прихващането е нормално и е законна практика, пише  МОНИТОР.

Правителството реши да отпусне 15 милиона лева допълнително по бюджета на земеделското министерство за Напоителни системи. В дужестото не бяха получавали заплати повече от три месеца, Решението за отпускане на средствата идва по-малко от две седмици след като министър Димитър Греков обяви, че заяви, че възнагражденията ще бъдат изплатени до края на месеца, посочва  ДУМА.

Държавата ще пласира новия външен дълг през лятото вместо първоначалните очаквания това да стане пред евроизборите. Отлагането е по настояване на премиера Пламен Орешарски, според когото твърде много се бърза, става ясно от стенограма на заседанието на 19 март. Според всички финансисти обаче сега е добър моментът да се пласират облигациите, защото условията на пазарите са изгодни, пише  КАПИТАЛ ДЕЙЛИ.

Стоките, които са произведени от от хора с увреждания да имат специален знак върху тях. Така всеки, който ги купува, ще знае, че подкрепя такива хора. Тази идея лансира шефът на Агенцията за хора с увреждания Минчо Коралски, посочва  24 ЧАСА. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24