ЦИК вече функционира в пълен състав

Снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия вече работи в пълен състав. Маргарита Златарева е поела функциите на втори заместник-председател, обявиха от Комисията. Все още план-сметката за изборите не е гласувана, възнагражденията на членовете на изборни комисии за евровота ще се определят до утре вечер.

От вчера доцент Маргарита Златарева работи в ЦИК и колегите отричат към нея да има негативно отношение, потвърди един от тримата говорители Александър Андреев.

Доцент Златарева е един добър специалист. Тя добре познава изборното законодателство. Мисля, че до момента Централната избирателна комисия, както преди нейното встъпване, но вече в пълния си състав, работи като един колегиален орган от професионалисти, обясни Андреев.

По повод тиражирани твърдения, че се готви "Костинброд 2" и отново да се правят опити за агитация в деня за размисъл, другият говорител Цветозар Томов беше категоричен, че ако се случи, ще има реакция.

Ако наистина възникне ситуация някой да си позволи да води агитация в изборния ден, смятам, че Централната избирателна комисия в този си състав ще приложи правомощията си, обясни Томов.

Въпреки казаното от финансовия министър Петър Чобанов, че евровотът ще струва 22 милиона лева, от ЦИК не го потвърдиха.

Проект на план-сметка все още не е разглеждан от Централната избирателна комисия, така че отделните пера кои са не можем да ви кажем, каза третият говорител Камелия Нейкова.

Трескаво в Комисията пишат стратегията за информационно-разяснителна кампания. Разчитат и на обществения съвет да помогне за това. Според Цветозар Томов има рискове, ако избирателната активност на 25-и май е ниска.

Главната опасност, според мен, за едни евроизбори в България е ниският интерес респективно спрямо тях, което може да изкриви политическото представителство и освен това винаги е индикатор за ниска легитимност на избраните, каза Томов.

До утре вечер ще са ясни правилата за образуване на секционни комисии в чужбина и как точно ще гласуват сънародниците ни зад граница.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

ЦИК създава обществен съвет с представители на НПО-та

Централната избирателна комисия създава обществен съвет. В него ще влязат представители на неправителствени организации, които са участвали като наблюдатели на избори. Заявки за включване в съвета ще се приемат до края на утрешния ден. Също до утре ЦИК..

публикувано на 27.03.14 в 12:59
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят,..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от..

обновено на 17.12.18 в 09:24