Преглед на печата

Снимка: БГНЕС

Изненадващи обрати при приемането на Закона за потребителския кредит се случиха в пленарна зала. След драматично прегласуване със 75 гласа "за", само 8 "против" и 29 "въздържал се" народните представители неочаквано приеха предложението на соцдепутатите Георги Анастасов и Борис Цветков и наложиха таван на лихвите по кредитите, пише Преса.

Този процент  не може да надвишава 50,5% от самия заем, посочва  Монитор. Вестникът обяснява още, че големината на шрифта в договорите за потребителски кредит ще е поне 12. Освен това размерът и видът на буквите трябва да бъдат абсолютно еднакви в целия документ.

Въпреки че цената на природния газ, доставян от Булгаргаз, ще намалее с 2,73% от 1 април, това няма да се отрази на цените на парното и топлата вода за гражданите. С поевтиняването на синьото гориво ще се компенсира увеличаването от началото на годината на неговия акциз, което досега не е отчетено в крайните цени, отбелязва Сега.

Минималните хонорари на адвокатите скачат драстично от следващата седмица. Тогава ще влязат в сила промени в наредбата на Висшия адвокатски съвет за тарифите на професията, които бяха публикувани в Държавен вестник. Законът забранява на адвокатите да начисляват по-малка такса от тази в наредбата, пише Труд.

Комисията за защита на конкуренцията и тази за защита на потребителите ще бъдат обединени в един мегаорган. Законопороектът за това бил готов и в момента се съгласувал в Европейската комисия, съобщава Труд, като цитира изявление на депутата от ДПС и председател на парламентарната бюджетна комисия Йордан Цонев.

За изплащането на месечни помощи за деца в бюджета за 2014 година са предвидени допълнително над 49 милиона лева, отбелязва Дума,  като цитира изказване на социални министър Хасан Адемов.

Над 39 хиляди души ще могат да отидат на санаториум с пари от Националния осигурителен институт. Общото финансиране на програмата е повече от 15 милиона лева. Парите покриват престоя на пациентите за 10-дневен курс на рехабилитация, до 4 лечебни процедури и до 5 лева за храна на ден, посочва  24 Часа.

Ревизия на договорите за отдаването под наем на земеделски земи мери и пасища от държавния и общинския поземлен фонд ще правят земеделският министър и областните управители. Това приеха депутатите от земеделската комисия при второто четене на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Три месеца след влизане в сила на промените ще трябва да бъдат назначени комисии, които да проверят всички сключени до момента договори. Става дума за над 10 милиона декара площ, информира Стандарт.

Прасета и кокошки ще сменят лъвовете и тигрите след 1 януари догодина. Тогава влиза в сила забраната за използването на диви животни в представленията, която е част от Закона за защита на животните, съобщава Телеграф.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24