МВнР: Сред задържаните в Украйна инспектори на ОССЕ няма българин

Снимка: БГНЕС

Министерството на външните работи категорично потвърди, че сред задържаните от проруски сепаратисти чужденци няма българи. От ведомството уточниха, че задържаните са военни инспектори, а не наблюдатели, от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Руски медии съобщиха, че сред отвлечените има и българин.

Вчера украински медии информираха, че въоръжените сепаратисти в град Славянск, Източна Украйна, са задържали автобус с международни наблюдатели. Сред 13-те чужденци има германци, датчанин, представители на Чехия, Полша и Швеция. Според сепаратистите, в групата има украински шпонин. Провеждат се преговори за освобождаване на задържаните.

Украинските сепаратисти, които държат в плен международните наблюдатели, обвиниха пленниците, че са "шпиони на НАТО", предаде Франс прес. Агенцията цитира изказване на лидера на сепаратистите Денис Пушилин, който заяви, че заложниците ще бъдат освободени само при условие, че на сепаратистите бъдат върнати "техните затворници".  В интервю за руска телевизия, цитирано от ДПА, самопровъзгласилият се кмет на Славянск Вячеслав Пономарьов заяви, че задържаните са "професионални военни" и не приличат по нищо на екипа на ОССЕ, с който той наскоро е провел "нормален разговор". 

Германското правителство работи по всички дипломатически канали за освобождаване на задържаните, каза германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен, цитирана от ARD:

Сред 13-те инспектори са четирима германци, трима представители на Бундесвера и един преводач. Свързахме се със семействата им и беше важно да им съобщим, че, по свидетелства на очевидци, при задържането не е приложено насилие и не е имало стрелба. Важното сега е да се използват всички дипломатически канали, за да бъде освободен незабавно този екип и всички да са невредими.

Урсула фон дер Лайен съобщи, че е разговаряла с датския си колега, тъй като сред задържаните има и наблюдател от Дания.   


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24