Множество сигнали и жалби за нарушения в изборния ден постъпиха в ЦИК

| обновено на 26.05.14 в 01:23

Множество сигнали и жалби за нарушения в изборния ден постъпиха в Централната избирателна комисия, въпреки това от там смятат, че проведеният евровот не е опорочен. Избирателната активност едва ли ще надхвърли тази от предишните избори за Европейски парламент, когато до урните отидоха 37 процента от избирателите.

Секционни комисии от Благоевград, Монтана, Септември и няколко столични избързаха да затворят помещенията точно в 19 часа, преди да гласуват всички желаещи отвън. Това наложи ЦИК да даде време хората да се върнат и да упражнят правото си на глас. Колко хора отидоха до урните Комисията ще обяви заедно с окончателните резултати от евровота. Към 17 часа те бяха почти 28% средно за страната. Поне стотина жалби и още повече сигнали постъпиха в изборния ден, но те не са основание за опорочаване на вота, смята говорителят Цветозар Томов

Няма такова изборно нарушение в тези избори, което да позволява да говорим за опорочаване на вота като цяло. Има изборни нарушения, повече или по-малко сериозни. 

Според Томов спешно трябва да се реши възникналият проблем с наблюдателите. Днес при обиколката си в Дупница той е констатирал:

Аз обикалях секции, в които питах наблюдателите от коя организация са наблюдатели. Ами те просто не знаеха името на гражданското си сдружение, не знаеха партията. 

От ЦИК не отричат, че днес е имало покупка на избиратели.

На тези избори не сме пресекли достатъчно ефективно. Това е национален проблем според мен. И контролираният вот, и купуването, и търговията с гласове. Партиите не просто не съдействат за решаване на този проблем. Те до голяма степен го създават.

Благодарение на засиления контрол в Бобов дол са пресечени порочните практики.

Тази нощ се очаква близките до София районни комисии да дойдат и да предадат протоколите в ЦИК. Цветозар Томов очаква сгрешените да са по-малко от 10%.

Първи междинни резултати от първичната обработка на секционните протоколи предоставят от фирмата преброител "Информационно обслужване".

При 13,6 процента извадка: ГЕРБ печели 33,45%, БСП - 19,32%, ДПС - 11,89%, "България без цензура" - 10,48%, Реформаторският блок - 6,9%. Следват АБВ с 4,57%, "Национален фронт за спасение на България" - 3,38 на сто, "Атака" - 3,35%. "Глас Народен" засега има резултат от 1,8%, а Коалицията КОД - 0,98 процента от гласовете.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24