12 служители на КТБ са разпитани в Столичното следствие заради сигнал на "Протестна мрежа"

Снимка: БГНЕС

12 служители на Корпоративна търговска банка, сред които цялото ръководство и някои от охранителите, са били разпитани в Столичното следствие по повод сигнала на "Протестна мрежа" срещу банкера Цветан Василев, депутата Делян Пеевски и евродепутата Николай Бареков. Това съобщиха от прокуратурата. Работата по сигнала напредва, стана ясно от думите на главния прокурор Сотир Цацаров.

Сигналът е от февруари и в него активистите от "Протестна мрежа" изразяват съмнение, че Василев, Пеевски, Бареков действат като организирана престъпна група. Засега никой от тримата не е бил разпитван. Призован е бил само банкерът Цветан Василев, но се оказало, че е в чужбина. С аргумента, че не иска да издава присъди – нито невинен, нито виновен, главният прокурор избра особен начин да обясни как се развива проверката:

Проверката с едното лице е на фаза разпит. Проверката с второто лице е на фаза почти финализиране на данъчни проверки спрямо него и негови близки, може би с определени резултати. По същия начин е проверката и по отношение на трето лице. Моля, имайте предвид, че в дейността си сме зависими от определени други органи. Това са НАП, с която действията са повече от добри, и на второ място БНБ.

Медиите разчетоха, че първото лице е Цветан Василев, чийто разпит предстои, второто – Делян Пеевски, като данъчната проверка се отнася и до майка му, и третото лице – Николай Бареков, който се проверява и по друга линия – по сигнал на Волен Сидеров за финансирането на "България без цензура".

Друга проверка – близо година, след като ГЕРБ внесе в прокуратурата доклад за австрийския лобист Петер Хохегер, държавното обвинение било извикало на разпит Моника Станишева. Цацаров обясни:

Защото на първо място има проверка, която е започнала, а към тази проверка е присъединена и една нейна молба, с която тя поставя искане да бъдат проверени всички тези твърдения, но основната причина е проверка, която е започнала, мисля, че по сигнал на парламентарна комисия след доклада, свързан с… Ама вие искате от мен да действам като ръководител движение на гара.

Цацаров направи тези коментари преди редовното заседание на ВСС. Там беше отложен изборът на председател на Софийския апелативен съд, тъй като единственият кандидат – разследваният за злоупотреби с пари от ОПАК Веселин Пенгезов, е болен.

Стана ясно също, че спорният прокурор Роман Василев напуска съдебната система. "Личен мотив" е лаконичното обяснение на Василев. Промените около Роман Василев започнаха в началото на годината, когато се раздели с ключовия си пост в Софийската градска прокуратура и стана редови прокурор в Специализираната с обяснението, че имал нужда от повече време да се концентрира върху академичната си кариера. Името му често върви в комбинацията "скандалния прокурор" заради запомнящото му се участие  в шумни акции на МВР в мандата на Цветан Цветанов. 

Василев беше авторът на репликата "като абсолютен престъпник - на колене" при ареста на бившия вътрешен министър Николай Цонев в столична болница. По време на процеса стана ясно, че той доста фриволно е прилагал Закона за специалните разузнавателни средства. За последно беше сред главните герои на пресконференция, последвала така наречената "Костинбродска афера", както и на друга подобна среща на прокуратурата с медиите, на която бяха прожектирани избрани страници от скандалното тефтерче "Златанов".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24