Орешарски ще избере момент към края на месеца, за да подаде оставка

Премиерът: Нито една банка няма проблем с ликвидността

Пламен Орешарски
Снимка: БТА

Министър-председателят Пламен Орешарски обяви, че ще подаде оставка в края на месеца. Той обаче подчерта, че ще направи това, но при едно условие:

Ще избера момент към края на месеца, когато парламентът осигури кворум. Единственото, което малко се притеснявам, е дали ще има кворум, когато си подам оставката. Друго не ме притеснява.

Орешарски заяви, че в момента няма проблем с ликвидността на нито една банка, а случилото се с КТБ е своеобразен стрес-тест, който показва, че банковата система у нас е стабилна. Премиерът отбеляза, че напоследък са се появили твърде много политически спасители на банковата система у нас и добави, че буферът, осигурен от Министерството на финансите, и първият му транш от 1,2 милиарда лева, е неизразходван.

Така че доверието е възстановено и в това се състои успокояването, т.е. банките още веднъж доказаха, че са достатъчно ликвидни и всичко, което сме твърдели в последните години, е така. Всички български банки в момента са много добре ликвидни, дори своеобразният стрес-тест, на който бяхме свидетели миналата седмица, показва, че банките издържаха със собствени ресурси. Буферът е допълнителна гаранция, че всички по-нататъшни опити за дестабилизация няма как да успеят при тези параметри, с които в момента разполага банковата система.

Одобрението на Еврокомисията на държавна помощ в размер на 3,2 милиарда лева не са пари на Европа, а е одобрение на държавна помощ, което правителството евентуално ще окаже на банките. До момента нито един лев не е изразходен от тази сума. Премиерът заяви, че на този етап няма причини за актуализация на бюджета:

Това, че по настоящем към Здравната каса има преразходи, това е частично от прехвърлените дефицити от края на миналата година. Има достатъчно възможности Здравната каса да затегне финансовия контрол върху разходването, така че да финишира с минимален дефицит, както го е правела и предходни години.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24