НС прие на първо четене промените в НК, които предвиждат санкции за невярна информация за банки

| обновено на 16.07.14 в 12:09
Снимка: БГНЕС
Парламентът прие на първо четене промени в Наказателния кодекс, свързани с разпространяване на заблуждаваща или невярна информация за банки и финансови институции. Предвидената санкция за това е затвор от 2 до 5 години. Промените, предложени от Българската народна банка и внесени от председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев, бяха подкрепени с 90 гласа "за" от ГЕРБ и ДПС, 5 бяха "против" и 48 "въздържал се" - от Коалиция за България.

Към текста е добавено още, че когато с разпространяване на слухове са причинени другиму значителни вреди или са получени значителни неправомерни доходи, наказанието е лишаване от свобода от пет до десет години и глоба от пет до десет хиляди лева. Между първо и второ четене текстът ще бъде прецизиран като най-вероятно ще бъде записано, че наказателна отговорност ще сe носи при разпространяване на невярна информация за банка, от която разпространителят има лична изгода. Председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев открито заяви, че казусът около ПИБ е довел до предложението:

Българската банкова система е в много добро състояние. Доказателство е реалният стрес-тест, който тази банка издържа, но какво щеше да стане, ако ние като държава не бяхме подкрепили с ликвидност. Тя щеше да е затворила в понеделник и в момента щеше да е в процедура по ликвидация, обявяване в несъстоятелност, отнет лиценз именно по тази причина, защото зловредна атака срещу нея чрез слухове породи паника и банката щеше да приключи. Ето това е нагледният пример кое породи необходимостта от такава законодателна промяна и ние сме длъжни да стигнем до правилното решение да защитим банките от такъв тип атаки, но това решение по никакъв начин да не засяга свободата на словото и да не засяга правото да бъдат правени анализи, достоверни, основаващи се на публичната информация. Друг е въпросът с другата банка, където до този момент има достатъчно данни да смятаме, че там става въпрос за криминални деяния.

Депутатите приеха на първо четене и друга поправка в Наказателния кодекс по предложение на ГЕРБ. Тя предвижда завишаване на наказанията за пътнотранспортни произшествия, извършени в пиано състояние или след употреба на наркотични вещества, или техни аналози.

Актуализацията на бюджета на Здравната каса и на държавния бюджет ще бъде обсъдена утре от депутатите, обяви председателят на парламента Михаил Миков.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24