Ветеринари искат промяна в тарифите за имунопрофилактика на животните, иначе ще блокират пътя за ГКПП "Лесово"

| обновено на 29.07.14 в 17:32
Снимка: Венелина Попова

Ветеринарни лекари от Областната колегия на Българския ветеринарен съюз в Стара Загора излязоха на протест пред Районната агенция по храните срещу политиката, или по-скоро липсата на такава, в сектора. На 11-и юли те са подали до Върховния административен съд жалба срещу тарифата за заплащане на имунопрофилактичната програма на инфекциозните болести по животните в България.

Практикуващите ветеринарни лекари от Стара Загора не отказват да работят по програмата, но не желаят да бъдат заплашвани и изнудвани да сключват договори за изпълнението им без действащо указание за схемата на държавна помощ и без подписано споразумение за финансовото им обезпечаване. Освен това те протестират  и срещу двойните стандарти на заплащане.

Доктор Трайко Алчев, председател на областната колегия на Българския ветеринарен съюз дава пример как се заплаща една кръвна проба на държавни служители от Агенцията по храните и на практикуващите ветеринарни лекари.
 Фермерът е длъжен да ми заплати четири лева като консумативите, разходите, всичко покрива държавата и плаща заплата на държавния служител. На нас ни се плаща един лев.
  Протестиращите настояват за незабавна промяна в закона за ветеринарно-медицинската дейност и на приетата тарифа за цените по изпълнението на имунопрофилактиката, както и за създаването на самостоятелен отдел "Здравеопазване на животните" под прякото ръководство на министерството на земеделието и храните.

Ветеринари от Ямболско заплашват да блокират пътя към Граничен пункт "Лесово", ако не бъде променена тарифата за извършване на имунопрофилактична дейност на животните.

От няколко месеца в региона животните не се изследват за заразни и паразитни болести, информира д-р Георги Георгиев, заместник-председател на Българския ветеринарен съюз в Ямбол:

Вчера на мен двама фермери ми искаха справка за извършени имунопрофилактични дейности за 2014-а година - аз няма какво да напиша в техния документ.

Причината за липсата на дейност са неколкократно занижените цени на изследванията, за които държавата плаща на ветеринарите.

Това може да доведе до избухване на една заразна болест. Тъй като правим ваксинация срещу антракс, една много опасна болест, която е опасна и за човека. Туберкулоза, другата опасна болест, за която вземаме кръвни проби, бруцелозата - също доста опасна болест. Всичко това в момента не се прави, животните стоят необслужени, стопаните - необслужени.

След като националният протест на ветеринарите в началото на юли не успя да постигне целите си, сега ветеринарите се надяват внимание да им обърне служебният земеделски министър. В противен случай заплашват с блокада на пътя за "Лесово", възможно е даже и на автомагистрала "Тракия".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24