Преглед на печата

Снимка: БГНЕС

Вестниците обобщават последиците от решението на ГЕРБ да не участва в заседания на парламента. "ГЕРБ заряза тридневната коалиция с ДПС", отсича Преса. "Актуализация на бюджета все пак няма да има", пише Сега. "Засега", допълва Капитал Daily, припомняйки, че само ден по-рано партията е обяснявала колко наложителна е тази мярка. "Борисов угаси парламента", сигурен е 24 Часа, който предупреждава: "Ако ГЕРБ не се върне в понеделник, няма да се гласуват пари за здраве". "Без актуализация на здравния бюджет, лекари спорят обречен ли е пациентът", пише Труд. Прогнозите варират "от смъртен удар за българския пациент до пореден удар за доставчиците на болниците и за аптеките", посочва изданието. Стандарт прибавя по темата материал под заглавие "Дупката в хазната удари 1 милиард".

Преса посвещава две страници на държавната политика по отношение на лекарствата. Цените у нас са най-ниските в Европа, но доплащаме най-много. Ежегодно държавата прибира 150 милиона лева през ДДС върху медикаментите, които Здравната каса покрива частично или напълно. Така част от здравните осигуровки се връщат в бюджета, вместо да отиват за здраве. Отпадането на налога върху лекарствата бе предлагано десетки пъти, но никое правителство не го направи, отбелязва Преса.

"Край на милионерите в евро от ниви", обявява Труд над информацията, че правителството е одобрило окончателно тавана от 300 хиляди евро за размера на подпомагане за един фермер.

"Правителството взе спорни решения в последния момент", отбелязва Сега, визирайки становищата на кабинета за концесиите и собствеността в зимните курорти Банско и Пампорово, както и за изграждането на VII блок на АЕЦ "Козлодуй". Вестникът не очаква официално съобщение относно ски-зоната над Банско. Вицепремиерът Даниела Бобева не е могла да уточни дали площта на концесията ще се увеличи. По договор фирма "Юлен" трябва да стопанисва 990 декара, но през 2011 година стана ясно, че е разширила пистите до 1 650 декара, пише вестник Сега.

"Земеделското министерство е продало на компанията "Южен поток България" 360 декара гори до Варна за 13 милиона лева ден преди оставката на правителството", съобщава Капитал Daily, като добавя, че цената на земята е "в пъти по-ниска от аналогични сделки".

Труд отпечатва на първа страница твърдението на австрийския вестник "Дер Щандард", че собственикът на КТБ Цветан Василев е бил обвинен за злоупотреби, и коментара на българската прокуратура, че "това е следствена тайна".

Конституционният съд ще обяви днес, че отменя въведената през януари такса от 20% върху приходите от слънчевите и вятърните централи, съобщава вестник Преса. Това е предложението за решение на съдия-докладчика по делото Димитър Токушев. Мнозинството от конституционните съдии са се обединили около него, твърди Преса. Стандарт потвърждава очакванията за предстоящото съдебно решение и уточнява, че събраните до момента такси няма да бъдат възстановени на ВЕИ производителите, тъй като решенията на Конституционния съд "действат занапред".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24