Управляващата партия във Великобритания критикува Камерън за меката му позиция за конфликта в Газа

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Дейвид Камерън е подложен на все по-силна критика в собствената си Консервативна партия от високопоставени политици, които смятат, че Лондон не прави достатъчно, за да спре насилието в Газа.

Британските медии говорят за бунт сред управляващите консерватори, който бе предизвикан от оставката по-рано тази седмица на баронеса Варси. Тя заяви, че се оттегля като заместник-министър на външните работи, тъй като британският министър-председател отказва да заеме по-твърда позиция към Израел заради военната акция в Газа, при която бяха убити близо 2000 палестинци.

Баронеса Варси посочи, че действията на Дейвид Камерън вредят на британския национален интерес, тъй като могат да радикализират младите мюсюлмани на Острова. Тя призова за незабавно оръжейно ембарго срещу Израел и посочи, че подходът на правителството към кризата в Газа е "морално незащитим". 

Нейните думи бяха подкрепени от други известни политици-консерватори.  Алистър Бърт, бивш заместник-министър на външните работи за Близкия изток, заяви, че недоволство от британската позиция към конфликта има не само в неговата партия, но и сред всички депутати в британския парламент.

Бившият министър на отбраната сър Никълас Соумс написа в Туитър, че правителството трябва да се поучи от оставката на Саида Варси, която е напуснала заради много сериозен проблем.

Но най-силното изказване дойде от депутата Андрю Мичъл, който е бивш министър на международното развитие. Той заяви, че Израел има право да се защитава, но добави, че страната трябва се съобразява с международното право, когато предприема военни действия. Мичъл предупреди, че избиването на невинни хора в Газа "ще се отрази на поколения напред" и именно това е нещото, което "трови наличието на добра воля в Близкия изток". Той подкрепи и призива на баронеса Варси за налагане на оръжейно ембарго. 

Наблюдатели отбелязват, че оставката на Саида Варси, първата жена-мюсюлманка в британското правителство, ще подкопае усилията на консерваторите да спечелят гласовете на мюсюлманската общност на Острова на общите избори догодина.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24