МС отпусна по 10 хил. лева на наследниците на загиналите при наводненията във Враниловци и Мизия

Наводнените квартали в Мизия вече са достъпни

| обновено на 13.08.14 в 15:45
Снимка: БТА
Наводнените квартали в Мизия вече са достъпни. Отводнена е инфраструктурата, но в 40 на сто от наводнените къщи и дворове все още има вода. Изпомпването й е опасно, защото високите подпочвени води носят риск постройките да рухнат. По първоначални данни от експертния оглед половината от засегнатите къщи са опасни и трябва да бъдат ремонтирани. Има стотици постройки, които са рухнали и трябва да бъдат разчистени. 190 души доброволци помагат в събирането на тинята и съсипаното имущество в Мизия.

В бедстващия град пристигна и еврокомисарят Кристалина Георгиева, придружена от вътрешния министър Йордан Бакалов. Ръководителят на кризисния щаб в града, старши комисар Васил Василев каза пред еврокомисаря, че само за три дни двете мощни помпи са изпомпили един милион и сто хиляди кубика вода, което е колкото един средно голям язовир. Кристалина Георгиева е на обиколка в бедстващия град. Има среща с пострадали хора, които са евакуирани в детската градина.

В града пристигнаха и три фургона за настаняване на хората без домове. Все още не е решено къде ще бъде фургонното селище.

Днес правителството прие решение, с което се отпускат 40 000 лева за наследниците на загиналите при наводненията в габровското село Враниловци и в Мизия. Еднократната финансова помощ в размер на 10 000 лева за всеки от починалите ще се изплаща от Агенцията за социално подпомагане.

На повече от 1000 души е изплатена парична помощ. По начина, по който те са пожелали - по пощата, по дебитни карти или в случаите, когато нямат такива или са загубили документите си, на ръка е изплатена тази помощ. Освен това министерство на социалната политика  по всички субсидирани програми за заетост е осигурило около 750 души работници с готовност при необходимост да дадем още бройки, заяви министърът на труда и социалната политика Йордан Христосков.

Министерският съвет прие и решение на Областната администрация във Враца да бъдат предоставени лопати, кофи, ботуши и медицински маски, необходими за разчистване и отстраняване на пораженията в районите, бедстващи в следствие на наводненията от началото на месеца. Инструментите и материалите се освобождават безвъзмездно от държавния резерв по искане на областния управител на Враца.

Утре ще заседава новият състав на комисията за покриване на щетите при бедствия и аварии и ще бъде отпусната конкретна сума за бедстващите от Мизия и други населени места от региона. Комисията ще оглави министърът на вътрешните работи Йордан Бакалов.

Още по темата чуйте от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24