Асансьор пропадна в сграда в София, загина една жена

| обновено на 19.08.14 в 14:05
Снимка: БГНЕС

46-годишната Цветелина Радунчева загина, а друга жена пострада при пропадане на асансьор в София. Инцидентът стана в 12-етажния блок номер 103 на "Цариградско шосе"  между 9.30 и 10.00 часа тази сутрин.
Пострадалата 41-годишна жена е откарана в Окръжна болница в тежко състояние.
 Д-р Николай Добрев - директор по медицинската дейност, обясни пред "Хоризонт": В много тежко състояние е жената - 41-годишна, от София, която е паднала, по предварителни данни, от 9-ия етаж на асансьор, в жилищен блок на бул. "Цариградско шосе". Има съчетана травма. Разкъсване на далака, фрактура на един прешлен, три ребра вляво по задна аксиларна линия и лицева травма. В момента се оперира по повод руптурата на слезката.

Състоянието на жената вече е стабилизирано, но продължава да е много тежко. Приключила е първата операция, информира д-р Димитър Димитров, изпълнителен директор на болничното заведение:

Първият екип от хирурзите се е справил перфектно, кръвозагубата - огромната, която беше в корема, е спряна. Това за нас е един голям успех. Всеки момент очаквам да влезе втори екип от неврохирурзи, тъй като има счупени прешлени, знаете,  едно парче, което влиза в канала на гръбначния мозък, което е опасно. Дай Боже след това да не остане травма. Продължаваме борбата, защото е много специфично в момента и упойките, тъй като имаме травматичен бял дроб, счупени ребра, мозъчен отток, лицеви травми черепни и ще продължаваме живи и здрави, докато  позволи състоянието за оперативни интервенции, но мисля, че най- спешното в момента, тоест спиране на огромната кръвозагуба я направихме.

Пропадналият асансьор е преминал преди месец техническа проверка, като не са били установени нередности. 
Преди половин година Държавната агенция по метрология и технически надзор е внесла предложения за законодателни промени, свързани с фирмите, които осъществяват контрола на безопасността на асансьорите. Пред "Хоризонт" председателят на Агенцията Стефан Цанков обясни, че заради либералното законодателство у нас са регистрирани 300 надзорни фирми за технически контрол на подемните съоръжения. В Германия например тези фирми са само две, посочи Цанков:
Ако в Германия са две фирмите, в Швеция са три фирми, които извършват технически надзор, в Естония са две, в България са три. Само една държава в Европа има повече лицензирани лица. Това е Беларус с  три хиляди.

Тежки проблеми имаме в сектора. От началото на годината на над 80 фирми сме отнели лиценза. /.../ Трябва радикално решение и драконовски мерки за контрол, които и нормативно да бъдат регламентирани.

Валентин Маринков от Българската асансьорна асоциация посочи кой носи вина за инцидента и причините за него:

Виновни са няколко инстанции. Първата е Инспекцията за държавен технически надзор, която не си върши от край време работата. Няма абсолютно никакъв равен контрол. /…/ Тези асансьори в България не се надзирават по никакъв начин. Всичко е формално. Надзорните фирми отиват, взимат някакви 40-50 лв. на 3 години, и пишат в книгата, че всичко е нормално. /…/ От друга страна не само контролът е формален, а и сервизът. Смея да твърдя, че са единици фирмите, които поддържат асансьори и ги поддържат съгласно инструкцията на производителя. Дори твърдя, че много от фирмите, които поддържат стари български асансьори, никога не са я чели тази инструкция.

Още по темата чуйте в звуковите файлове.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24