Младите фермери протестират заради липсата на финансиране за техните проекти

Снимка: БГНЕС


Млади фермери, чиито проекти няма да бъдат финансирани по Програмата за селските райони, протестират пред земеделските служби в областните градове. Повече от 2 хиляди проекта остават без финансово подпомагане, а авторите им, които са теглили кредити, за да ги изпълнят, ще фалират. Това обявиха пред "Хоризонт" от неформалната организация "Кауза Млад фермер".

Повече от година младите фермери напразно очакват да бъде разкрит прием по Мярка 112 – "Създаване на стопанства на млади фермери” от Програмата за селските райони. Заради щедрите обещания на предишното правителство, че мярката ще бъде отворена, бяха подготвени около 2700 проекта и повечето от фермерите теглиха кредити, за да ги изпълнят. Сега тези заеми трябва да се връщат, а вчера стана ясно, че пари за младите няма. Мярката ще бъде отворена едва през януари, с все още неясен бюджет.

Това означава, че 2100 проекта изгарят, а авторите им, чиито регистрации изтичат в края на годината, няма да могат да кандидатстват повече. Единственото, което може да се направи, е да се кандидатства за по-голям бюджет за слеващия програмен период, обещал е служебният министър на земеделието Васил Грудев.

С плакати "Къде са парите за младите фермери?"  и "Омръзнаха ни празни обещания" млади земеделски производители от петте общини на Търговищка област протестираха пред Областната дирекция “Земеделие“.

Млади фермери се събраха и във Варна. Доряна Дончева, която има 125 пчелни кошера, каза, че се е надявала да получи средства, за да може да развива своя бизнес. Инвестирала е сериозна сума пари, за да може да отговаря на условията. Разочаровани сме, защото никой не ни финансира, казва тя.

По информация на Областната служба по земеделие във Варна 160 млади фермери са били подали документи през миналата година. Тази година са над 140.

Междувременно Националната асоциация на младите фермери в България заяви, че не подкрепя протестните действия на младите фермери. Според председателя на Асоциацията Димитър Димитров проблемът с неразплатените средства по проектите е от една година. Димитров каза още, че настоящото ръководство на фонд "Земеделие" прави всичко възможно да се предвижи процедурата с предоговорирането, но не носи отговорност за предходните провали. Той помоли за повече търпение, защото държавата полага усилия проблемът да бъде решен в рамките на следващите един-два месеца.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24