Европейските лидери в опит да изберат върховен представител за външната политика

| обновено на 30.08.14 в 18:08

В Брюксел държавните и правителствени ръководители на страните от Евросъюза ще направят повторен опит да изберат нов председател на Европейския съвет и нов върховен представител за външната политика. Преди месец и половина първият им опит да постигнат съгласие за двете ключови позиции завърши с неуспех, най-вече заради противоречия около кандидатурата на италианския външен министър Федерика Могерини за европейски дипломат номер едно. Днес обаче разногласията са смекчени и тя се очертава като фаворит за поста, сред кандидатите за който е и българският еврокомисар Кристалина Георгиева. Активното лобиране на италианската левица за Федерика Могерини й осигури подкрепа от ключови западноевропейски столици и нужното й квалифицирано мнозинство в Съвета изглежда гарантирано – въпреки резервите на някои централно и източноевропейски страни, свързани най-вече с липсата на опит и проруските нагласи на италианката. Шансовете й да оглави европейската дипломация обаче зависят не от тях, а от търсенето на баланс между ляво и дясно и Изток и Запад при равенство на половете.

Според последните информации най-голямата паневропейска политическа формация - Европейската народна партия, иска да запази за себе си по-важния от двата поста – този на Херман ван Ромпой, като за най-вероятен негов приемник се очертава полският премиер Доналд Туск. Неговата кандидатура беше подкрепена от Великобритания и Германия, но самият той все още обмисля дали да поеме поста. При този сценарий за приемник на Катрин Аштън ще трябва да бъде избрана жена от средите на левицата в Западна Европа.

Дипломати обаче предупредиха, че не трябва да се изключват изненадващи имена и решения – като например дори председателството на Европейския съвет да бъде отстъпено на либералите, а разговорите за върховен представител по външната политика да започнат отначало. Балансът в тях ще се търси и с разпределението на други важни постове – като постоянен председател на страните от Еврозоната. Днес се очакват неформални дискусии и за ключовите ресори в Еврокомисията – като икономика, вътрешен пазар, селско стопанство и енергетика.

След като вземат решение за основните управленски позиции, държавните и правителствените ръководители на 28-те ще обсъждат ескалацията на напрежението в Украйна, както и възможни нови санкции срещу Русия. 

Държавните и правителствени ръководители вече се събират в Брюксел. Преди малко в Брюксел пристигна и президентът Росен Плевнелиев, който ще представлява страната ни на този Европейски съвет. Той заяви, че пристига на Съвета с една силна кандидатура, но и с нагласа за постигане на европейския консенсус, за да може следващата Европейска комисия да е добре конструирана и да се радва на високо политическо доверие. Според президента, България е подходила амбициозно с тази кандидатура. По думите му кандидатурата на Кристалина Георгиева е прекрасна и достойна, а българските институции са положили не малко усилия, за да я подкрепят. Плевнелиев смята също, че с издигането на Георгиева страната ни е вдигнала доста високо летвата и че самият факт, че тя е едно от трите обсъждани имена за следващ европейски дипломат номер едно вече е "огромен успех". Президентът не коментира дали Кристалина Георгиева има все още шансове на фона на последните информации, но беше категоричен, че каквото и да се случи по време на днешните дебати, България ще получи сериозен ресор и много по-ярко и достойно представителство в следващата ЕК.

Що се отнася до напрежението между Русия и Украйна и евентуалното европейско решение за нови санкции, Росен Плевнелиев коментира, че украинската криза е най-голямото предизвикателство пред европейската сигурност след Втората световна война, че е необходимо политическо решение, което минава през единния и силен глас на ЕС. Държавният глава не се съмнява, че европейските лидери ще предприемат всичко необходимо, за да покажат своята решителност.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24