Преглед на печата

Вчерашното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество е основна тема на днешния печат.  На първа страница вестник МОНИТОР отбелязва:  "Токът с две цени - за бедни и богати“.  Според служебния министър на енергетиката Васил Щонов трябва да има промяна в ценовия модел. Въпреки това обаче токът ще поскъпва постепенно и бедните няма да бъдат оставени без помощи за отопление. Пред вестник 24 ЧАСА министърът е съобщил, че се обсъжда вариант цената на тока да бъде според потреблението.

Вестник СЕГА акцентира върху друга тема от провелата се вчера Тристранка. "Здравната каса иска спешно още 117 милиона лева от бюджета“, съобщава изданието. Въпросът за актуализацията на бюджета на Касата ще се обсъжда и в понеделник от надзора на касата. ТРУД  представя и позицията на пациентски организации, според които болници и чиновници може да останат без пари, а диабетиците ще трябва да си плащат лекарствата, ако не се актуализира бюджетът.

В интервю за вестник СТАНДАРТ служебният министър на финансите Румен Порожанов съобщава, че има опасност дупката в хазната да е 900 милиона лева. Този дефицит основно се получава от заложените параметри към Агенция "Митници“. Министърът добавя още, че при Национална агенция "Приходи“ пък се очаква преизпълнение на параметрите. Според Порожанов от догодина може да има увеличение на пенсиите с малко над 2%.

200 хиляди производители на тютюн може да останат без поминък, съобщава вестник 24 ЧАСА. Причината за това са директиви на Световната здравна организация, според които трябва да се търси алтернатива на тютюнопроизводството. В световен мащаб рестрикциите биха засегнали 30 милиона души, уточнява изданието.

11 хиляди 7-годишни не са се записали в първи клас, алармира вестник ДУМА. Поне 8 хиляди от тях изобщо не тръгват на училище, а останалите са емигрирали с родителите си, пише още изданието и добавя, че около 17 хиляди ученици всяка година отпадат от средното образование.

Трети сме в света по трафик на хора, съобщава вестник ЗЕМЯ. Трафикът на хора в България нараства повече от три пъти в периода от 2005-а до 2012-а година.

Пороите наводниха стотици къщи в страната, съобщава вестник НОВИНАР. Най-много валежи са паднали в Сливен, Сунгурларе, Карнобат, Резово и Казанлък. Язовирите в селата Висока поляна и Мургово до Кърджали се изпускат контролирано. Обявено е бедствено положение в златишкото село Петрич и частично в Златица заради преливането на река Тополница. По темата вестник ПРЕСА цитира синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН, според които ни очакват още 10 дни дъждове, но риск от нови порои има само до неделя.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24