Близо пет пъти са се увеличили списъците с избиратели в три благоевградски села

Снимка: Ваня Минева

Близо пет пъти са се увеличили списъците с избиратели в три благоевградски села в сравнение с предишния  вот за европарламент. В повечето случаи това са македонски граждани, посочили селата като настоящ адрес.

Интересната статистика обяви за  "Хоризонт" председателят на РИК Мартин Бусаров. Комисията е анализирала драстичното увеличение на избирателите в списъците, подготвени от общините, които показват, че само за няколко месеца имащите право на глас са набъбнали с близо 7 000 души:

В села, в които има около 400-700 жители, има по 7 000 и нагоре избиратели в списък, което означава, че има регистрирани лица, граждани на друга държава, които са регистрирани с адресна регистрация в тези села и са включени в списъците.

Трите гранични села Логодаш, Бело Поле и Рилци са предпочетени от комшиите ни за регистрация по настоящ адрес, направена във времето до 22-ри септември, което дава основание на гражданите на Република Македония да участват в изборите за български парламент. Може ли да се окаже, че на един адрес са регистрирани стотици хора, обясни Бусаров:

Може да се окаже, че в една къща живеят 4 000, както се оказа при една проверка съвместно с органите на МВР.

Оказа се, че няма закон в България, който да регламентира колко хора могат да живеят на един адрес, пък макар и само по време на избори:

Когато се подават заявления за получаване на документи за самоличност, трябва да има някаква справка в системата на МВР и да се види, че там има голям брой регистрирани и да се сложи някакъв таван. Лично мое мнение.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24