Българският патриарх Неофит става на 69 години

Снимка: БГНЕС

Заради бедствията, сполетели страната ни в последно време, Българският патриарх Неофит ще отбележи скромно и в молитви днешния си 69-и рожден ден.

Главата на Българската православна църква ще отбележи като истински монах своята 69-а годишнина в молитви, предвид тежките трагедии, сполетели напоследък страната ни и потопили в скръб народа ни големите наводнения във Варна и Мизия, взели човешки жертви и причинили големи щети, трагичния инцидент в Горни Лом, отнел живота на 15 души. Светейшият патриарх не смята за уместно да отбелязва тържествено рождения си ден. Той ще прекара деня в уединение и молитва за българския народ. 

Негово Светейшество призовава всички, които възнамеряват да изразят своето уважение към него с подаръци и цветя, да насочат в деня на личния му празник своето внимание и любов към нашите сънародници в нужда и притеснение, и употребят тези средства за подпомагане на пострадалите.

Настоящият ни духовен водач завършва Софийската духовна семинария през 1965-а година, след което става студент в Духовната академия  "Св. Климент Охридски" в София. Приема монашеството през 1975-а година. В Троянската Света обител е подстриган в монашество с името Неофит от Българския патриарх Максим, под духовното старчество на тогавашния игумен архимандрит Геласий (бивш Нюйоркски митрополит). Минава всички нива на духовно развитие в Българската православна църква, като е бил и старши преподавател по източноцърковно пение и ректор на Духовната академия. Междувременно той приема архимандритско и епископско звание и близо 19 години оглавява Русенската епархия, преди да бъде избран за Глава на Българската православна църква през зимата на 2013-а година.


Средствата могат да бъдат превеждани на следната сметка:
Св. Синод на БПЦ БП; гр. София, ул. "Оборище" 4; ИН по ДДС BG 121294143;
ЕИК по БУЛСТАТ 121294143;
IBAN BG 74 UNCR 9660 1067 9899 12;
BIC UNCRBGSF УНИКРЕДИТ БУЛБАНК

като изрично бъде упоменато в платежното нареждане предназначението на паричната помощ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24