Ренци: По темата за Украйна все още има различия, но определено в Милано е постигнат напредък

Путин и Порошенко в преговори с европейските лидери за кризата в Украйна

| обновено на 17.10.14 в 11:59
Снимка: ЕПА/БГНЕС
В рамките на форума "Азия - Европа", който се провежда в Милано, се състоя срещата между президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Петро Порошенко. На нея присъстваха италианският премиер Матео Ренци и този на Великобритания Дейвид Камерън, германският канцлер Ангела Меркел, президентът на Франция Франсоа Оланд, председателите на Европейския съвет Херман Ван Ромпой и на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Срещата Путин - Порошенко се състоя в Милано, благодарение на италианската страна. На нея присъства външният министър на Италия и предстоящ такъв на Европейския съюз Федерика Могерини.

Изявление за резултата от разговорите направи само премиерът на Италия. Той обясни, че по темата за кризата в Украйна има все още различия, но определено в Милано е постигнат напредък. На първо място трябва да се спазва протоколът от Минск, като е много важно да продължава сътрудничеството за постигане на стабилност и мир. Ренци уточни, че трябва да се гласува доверие на Украйна, докато Русия може да играе важна роля за решаване на международните проблеми като ебола, "Ислямска държава", кризите в Ирак и Сирия.

Мисля, че направихме стъпка напред за климата, за конструктивната дискусия. Очевидно са налице много различия, но това е нормално. Това е причината да се намираме в тази ситуация. Бих искал да подчертая истинското желание да бъде намерено решение и по тази причина смятам, че можем да бъдем позитивни.

Британският премиер Дейвид Камерън посочи, че отговорността да бъде сложен край на конфликта в Украйна е на Русия.

Владимир Путин заяви много ясно, че не иска замразен конфликт, не иска и разделена Украйна. Но ако случаят е такъв, Русия сега трябва да предприеме действия за изпълнението на всички договорености, да изтегли руските войски и тежките оръжия от Украйна, да спазва всички споразумения и да признае за легитимни само едни украински избори. Ако тези неща не се случат, то тогава ЕС, включително Великобритания, трябва да запази наложените санкции и натиск, така че да нямаме такъв конфликт на континента.

На срещата Путин - Порошенко беше решено още двустранните разговори да продължат, като бъдат привлечени Италия, Франция, Германия и Великобритания. Има желание европейските страни да сътрудничат в граничен контрол на Украйна с безпилотните съоръжения дрони.

По-рано германският канцлер Ангела Меркел се срещна с Порошенко и Путин като част от дипломатическите усилия на европейски лидери за уреждане на кризата в Украйна, съобщи ДПА. Путин и Меркел обсъдиха споразумението от Минск и уреждането на конфликта в Украйна, както и газовия въпрос, съобщи прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. Меркел и Порошенко изразиха съжаление, че мирният план в Източна Украйна не бе приложен напълно, посочи говорител на германското правителство. Германският канцлер Ангела Меркел и руският президент Владимир Путин имат големи различия по въпроса за корените и причините на конфликта в Украйна, предаде Франс прес, като цитира говорителя на Кремъл Дмитрий Песков. Изявлението беше направено след продължилата вчера два часа и половина среща между двамата лидери.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24