Безпроблемни доставки на газ за ЕС и Украйна до края на март 2015-а година

Снимка: БГНЕС

До края на месец март следващата година няма да има проблем с доставките на руски газ – и за Украйна, и към Европейския съюз. Това е резултатът от постигнатото тази нощ споразумение по газовите преговори под егидата на Европейската комисия. То предвижда Украйна да изплати старите си дългове към "Газпром" и да предплаща бъдещите доставки. Европейският съюз не е поемал гаранции за плащанията.

Европейската комисия определи постигнатите договорености като "пробив" и изрази надежда той да допринесе и за намаляване на напрежението между Русия и Украйна.

Пробивът стана възможен, след като се оказа, че Украйна има заделени средства за покупка на природен газ и че те, заедно с вече осигурената бюджетна подкрепа от Евросъюза и помощта на Международния валутен фонд, ще стигнат за изплащане на натрупания газов дълг на два транша. Първият от 1 милиард и 450 милиона долара ще бъде платен до дни, веднага след това и руският газ ще тръгне отново към Украйна, вторият – от 1 милиард и 650 милиона ще бъде внесен до края на декември.

Руският енергиен министър Александър Новак съобщи, че е получил нужните уверения и за заплащането на новите количества газ до края на годината:

Украинската страна потвърди, че разполага със средства за доставка на 4 милиарда кубически метра газ през ноември и декември при режим на предплата, така че при постъпване на средствата ще бъдат доставени и съответните обеми природен газ.

Цената му ще е под 385 долара за 1000 кубически метра и ще се изчислява по формула, съобщиха от Еврокомисията.

Нейният председател Жозе Мануел Барозу определи постигнатото споразумение като най-добрия възможен финал на мандата си:

Радвам се, че политическата отговорност, логиката на сътрудничество и здравият икономически разум надделяха. Това е важна стъпка за общата ни енергийна сигурност на европейския континент. Сега вече няма никаква причина хората в Европа да останат на студено през зимата.

Комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер посочи България като една от страните, които ще могат да получават достатъчно газ. И той, и Барозу, подчертаха, че никой не би спечелил от прекъсване на доставките, и че очакват занапред те да не се използват като оръжие, а договореностите от тази нощ да допринесат за укрепване на диалога между Русия и Украйна.

Президентът на Франция Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел увериха, че ЕС ще изиграе своята роля, за да улесни прилагането на постигнатото споразумение. Двамата са провели телефонен разговор с президентите на Русия и на Украйна Владимир Путин и  Петро Порошенко. Четиримата лидери са приветствали изхода от преговорите  в Брюксел за газовите доставки.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24