Победа на републиканците на междинните избори в САЩ

| обновено на 05.11.14 в 20:51

Републиканците спечелиха достатъчно гласове на междинните избори, за да контролират Сената в Съединените щати. Те отбелязаха победи в шест щата и така могат да образуват мнозинство в горната камара на Конгреса. Републиканците се очаква да запазят контрола и в Камарата на представителите. Те успяха да спечелят достатъчно места, за да имат пълен контрол в американския законодателен орган за първи път от 2007 година насам. Битките за Сената продължават да са с неясен изход в Аляска и Вирджиния, заради близките резултати на кандидатите, докато в Луизиана ще има балотаж.

Тези избори обвързаха политиката на демократите с ниския рейтинг на президента Барак Обама, който не участва директно, но по време на речите си  даде да се разбере, че негови политики са заложени в бюлетината.

Анализатори посочват като минус на демократите, че не са наблегнали на постигнатия по времето на Обама икономически растеж и спад на безработицата под 6 %, докато републиканците са експлоатирали страха на американците по теми като "Ислямска Държава", ебола и действията на Русия в Украйна – все международни явления, които дават възможност на републиканците да заявят, че подходът на Обама да анализираме внимателно и после да действаме не е подходящ.

Лидерът на републиканците Мич Маконъл заяви, че приема вота като мандат от американския народ за радикална промяна в политиката на страната:

Тази вечер е крайъгълен камък и бъдещето, което виждам е светло. Американците разбраха, че това което хората във Вашингтон ни предлагат сега ни прави по-слаби и у дома и зад граница. И им дойде до гуша!

Освен за Конгрес американците гласуваха и за различни политики. В столицата Вашингтон и щатите Орегон и Аляска избирателите узакониха използването на марихуана за лични нужди, а в Арканзас, Небраска и Южна Дакота приеха увеличаване размера на минималната работна заплата.

Променената политическа карта на Америка ще усложни последните две години от мандата на демократа – президент Барак Обама, но при победата си в Кентъки републиканецът Мич Маконъл, който става лидер на Сената заяви, че няма причина двете партии да не могат да работят заедно:

Това, че имаме двупартийна система не означава, че трябва да бъдем в непрестанен конфликт.

За АП професорът от университета Хофстра Ричард Химaлфард заяви, цитиран от Американското обществено радио, че трябва да се изчака да се види доколко това може да се случи:

Ключовата тема по пътя напред е дали тези две партии могат да работят заедно и да помогнат за развитието на страната.

В петък Барак Обама ще се срещне лидерите на партиите в Белия дом.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24