Преглед на печата

Водещите заглавия на централните вестници днес са разделени наполовина за новото правителство и за фалита на КТБ. Според вестник Сега, новите управляващи планират да въведат още един данък върху операциите на капиталовите пазари. Всички днешни издания публикуват и части от програмата за управление, подписана и подкрепена от ГЕРБ, Реформаторския блок, АБВ и Патриотичния фронт.

В рубриката на Сега "Наблюдател" пише "Реформи тука всякакви забравете!", в програмата за управление щедро се обещава на всекиго по нещо, без да е ясно откъде ще се намерят пари за често противоречащите си идеи. Интерпретацията на Труд е "Борисов с кабинет на тежкия компромис", а в коментар и в анализ на изданието се казва, че това правителство е еманация на прехода и рано или късно ще прерасне в програмно. Според политическия анализатор Антоний Гълъбов Патриотичният фронт още не знае, че държи ключа за стабилност на кабинета. Вестник Земя коментира, че наред с добрата новина, че правителство ще има, е добра и позицията, която всяка партия си е избрала БСП ще е опозиция, а в кабинета ще е представена не само десницата, но и социалната сфера в лицето на вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин. Заглавието на Телеграф е "Борисов с четири вицета", а Дума пише "Тодор Танев не иска Лукарски за министър". Става дума за предложения за министър на образованието от гражданската квота на Реформаторския блок политолог професор Танев, който критикуваше предишното правителство на ГЕРБ. Сега той не е съгласен с номинацията на лидера на СДС Божидар Лукарски за поста министър на икономиката. Заглавието на Капитал дейли е лаконично "Има правителство, няма КТБ". Стандарт допълва "За един час фалит на КТБ и нов кабинет". Макроикономистът Георги Ангелов съветва в коментар за изданието бързо да се събере каквото може в КТБ. Социологът Юлий Павлов прогнозира, че ГЕРБ и Реформаторският блок биха имали пълно мнозинство при нови избори.

24 часа избира за акцент на първа страница и предстоящия днес закрит пленум на ръководството на социалистите със заглавие "Седмоноемврийска революция в БСП". Кирил Добрев и Костадин Паскалев прогнозират, че ако Миков предприеме реформи, рискува много, но дава шанс на партията. Заглавието на първа страница на "Преса" е "За сбогом на Близнашки КТБ фалира". Актуалният от повече от година въпрос "Кой?" днес звучи така "Кой предложи Божидар Лукарски", пише още вестникът.

Монитор информира за конфликт между пациенти и Здравната каса. Онкоболни спечелиха битка с Касата и Министерството на здравеопазването за дискриминация, което ще доведе до лавина от съдебни дела срещу двете институции заради липсващи лекарства и терапия.

Новинар избира друг акцент. "Общината обяви война на билбордовете, край на рекламите в центъра на София". Общинарите обаче оставят външните маси на заведенията. Изданието предлага интервю с професор Герхард Мангот, експерт по проблемите на енергийната сигурност и Източна Европа. Той не вижда скорошно решение на конфликта в Източна Украина и добавя, че Европейската комисия прави политиката си за сметка на сигурността в газоснабдяването на източноевропейските страни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24