Издирват се тефтерчетата на Филип Златанов

| обновено на 11.11.14 в 17:57
Снимка: БГНЕС

Изчезна ключово доказателство по делото срещу бившия председател на Комисията за конфликт на интереси

Тефтерите с указания  кой "да се удари", "забави", "оправи" и "забърза" срещу инициалите "Б.Б.", "Ц.Ц.", "И.Ф.", "Д.П.", са доказателства по делото срещу Филип Златанов и са били предоставени на вещото лице Стефан Бенчев за графическа експертиза с постановление на следовател от 30-и септември. Месец по-късно  – на 29-и октомври, същияг следовател е изискал обратно бележниците от Бенчев във връзка със заседанието по делото на Софийския апелативен съд, пред който Златанов обжалва наказанието си от три години и половина затвор.

На 5-и ноември Бенчев подава сигнал в VI РУП СДВР, че от автомобила му са изчезнали документи и лични вещи. Между документите били черният и червеният тефтер на Златанов.  

Говорителят на Софийската градска прокуратура прокурор Павел Панов нямаше отговор на въпроса защо прокуратурата е научила за случилото се от медиите, а не от МВР. Той не видя проблем в това, че веществените доказателства са се намирали у вещото лице.

Доколкото се касае за веществени доказателства, за които не се изисква специален режим за съхранение, няма пречка да бъдат пренасяни от вещото лице във връзка с възникнала служебна необходимост.

Панов нямаше отговор и на въпроса защо Бенчев е тръгнал да връща тефтерите седмица след като са му били поискани от следователя, а на въпрос, нормално ли е повече от месец графологичната експертиза на бележките на Златанов да не е готова, отговори.

Всеки случай е сам за себе си и не може да бъде коментиран за някакъв конкретен срок.

От днес прокуратурата е в режим: „незабавно“. Разпоредена е незабавна проверка, има дело срещу неизвестен извършител за кражба. Данни обаче тя да е умишлена - няма. Бенчев трябваше да върне тефтерите за да бъдат предадени на колегата му Валери Костадинов, определен от Софийския апелативен съд да направи важна за изхода на делото експертиза. Заради забавянето на експерта на прокуратурата делото срещу Златанов беше пренасочено от 16 октомври на 20 ноември. Как ще се отрази липсата на важните веществени доказателства на разплитането на случая "Златанов".

Това е въпрос на бъдеще. Аз не мога да дам прогнози какво ще се случи, каза говорителят на Софийската градска прокуратура Павел Панов.

Първаначално Бенчев беше свързван с назначената от Софийския апелативен съд графологична експертиза, която да установи дали ръкописният текст в двата тефтера, намерени в кабинета на Златанов, е писан от него. В последствие стана ясно, че Бенчев е вещо лице на прокуратурата, а определеният от апелативните съдии Валери Костадинов никога не е имал достъп до тефтерчетата с указания, защото от прокуратурата отказваха да ги дадат на съда, което стана причина делото срещу Златанов да бъде пренасрочено от 16-и октомври за 20-и ноември.

Документите са били откраднати от колата на Стефан Бенчев, докато той поправял спукана гума, обясниха пред "Хоризонт" източници от МВР. Случката се е разиграла в столичния квартал "Овча купел". Бенчев е подал сигнал в VI РПУ миналия четвъртък. В показанията си е записал, че сред липсващите документи има експертизи и лични негови документи. Едва вчера обаче в полицията са разбрали, че сред документите са и тефтерите на Филип Златанов. Криминалисти коментираха, че пукането на гуми на автомобили и обира им, докато водачите ги сменят, е позната практика сред крадците в София.

Златанов беше осъден, защото е укрил сигнал за конфликт на интереси срещу президента Плевнелиев и е забавил обявяването на решението по преписка срещу бившата му заместничка Димана Ранкова. Софийският градски съд постанови тежкото наказание, като ползва експертиза върху записките с указания и инициали "И.Ф., Б.Б. Ц.Ц.", направена върху ксерокопие от ксерокопие на тефтерчетата. Апелативният съд тръгна да коригира това, назначавайки графологична експертиза на оригиналните тефтери, с аргумент, че тя е ключова за решението виновен или невинен е Златанов. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24