Надзорният съвет на НОИ отхвърли проектобюджета на общественото осигуряване за догодина

Снимка: БГНЕС

Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ) отхвърли пректобюджета на общественото осигуряване за догодина. Против се обявиха не само представителите на работодателите и синдикатите, но и на Министерството на финансите. Предложението е одобрeно от трима представители на държавата в Надзора, сред които вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Министър Калфин предложи възрастта за пенсиониране за трeта категория труд да бъде увеличена с два месеца, а не с четири, както предвижда проектът на финансовото министерство. Калфин смята също, че хората, на които не достига една година възраст за пенсиониране, да могат, ако желаят, да излязат в пенсия, като размерът й да бъде с 0,4 процента по-нисък за всеки недостигащ месец.

Това, че Надзорният съвет отхвърли проекта на бюджета на общественото осигуряване, не спира обсъждането му в Тристранния съвет, а в понеделник и на извънредно заседание правителството ще приеме предложения бюджет на държавата и този на общественото осигуряване, и на Здравната каса.

Председателят на Надзора на НОИ Димитър Манолов обясни основните причини предложенията на държавата да се отхвърлят:

Те не са един и два тези аргументи. Вътре е историята с минималното увеличение на пенсиите, вътре е историята с неувеличението на минималната работна заплата, с майчински, с болнични, с каквото се сетите. От тук нататък се минава през тристранен съвет на неприетото и след това правителството решава как да постъпи - ще го внесе, ще го поправи или ще направи нещо трето.

Вицепремиерът Ивайло Калфин спази обещанието си, дадено преди дни, и внесе ново предложение за нарастване на стаж и възраст от догодина. Той смята, че това трябва да е с два месеца. Аргументите:

Аргументите са, че в тези варианти, които са подготвени от служебното правителство, които заварих от господин Христосков, по които са работили експерти и на НОИ, специалисти, има три варианта за увеличаване на пенсионната възраст и при всичките първата година е с два месеца за трета категория. Това означава 20 милиона някъде икономия в разходите на бюджета, на практика. 

И друго негово предложение - хората, на които не достига една година възраст за пенсиониране, да имат право на ранна пенсия в намален размер:

Може да се въведе едно статукво от 1,4 процента за месец. Моето предложение е за възраст специално да бъде възможността за по-ранно пенсиониране. Различни са вариантите, които могат да се въведат за тези, които нямат възможност да се пенсионират. Едното е да им помага социалната система, за да стигнат до възрастта за пенсия, другото е да се пенсионират по-рано при по-ниска пенсия, естествено до живот. Това ще бъде техен избор.

За минималната заплата Калфин е категоричен - трябва да нарасне на 380 лева от догодина. Това е неговото внесено предложение в бюджета на държавата:

В становището, което съм дал, предлагаме да се запази минималната заплата, както е предвидено в досегашния - 380 лева, както е предвидена в досегашната тригодишна програма. Правим всичко възможно, и поне аз това, което е в моите възможности, да потърся максимално съгласие по тези теми, за които говорим, така че да не разчитаме на случайности в парламента. Ако мога да убедя колегите, ще е успешно, докъдето мога да ги убедя, коментира вицепремиерът.

По-късно днес проектобюджетът за 2015-а година и промените в държавното обществено осигуряване трябва да бъдат обсъдени и от Националния съвет за тристранно сътрудничество.  

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Водещата на „Неделя 150“ Диана Янкулова

Гледайте и слушайте „Неделя 150“

Гледайте и слушайте „Неделя 150“ с водещ Диана Янкулова във Фейсбук страницата на БНР и във Фейсбук страницата на „Хоризонт“ . 10.00 ч. - Интервю с проф. Стефка Стоева - председател на ЦИК. 10.30 ч. - Интервю с Валентин Михов - член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) в оставка. 11.15 ч. - Интервю със Сергей..

обновено на 20.10.19 в 12:23

Мъж от Килифарево на съд заради разпространение на порно с деца

Районната прокуратура във Велико Търново внесе в съда обвинителен акт срещу 38-годишен мъж от град Килифарево за държане и разпространение на порнографски материали с участие на деца. Законът предвижда лишаване от свобода до 6 години. Според обвинението мъжът е държал на външен харддиск и в два преносими компютъра общо 8344 снимки и видеоклипове с..

публикувано на 09.04.19 в 17:19

Ръст на китайските акции след решение на Тръмп да отложи крайния срок за сделка с Пекин

Китайските борсови индекси нараснаха с над 5% по време на търговията в понеделник, следвайки решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да отложи крайния срок 1-ви март за повишаване на митата върху вноса на стоки от Китай за 200 млрд. долара от 10% на 25%, визирайки "значителен прогрес" по време на проведените през миналата седмица търговски..

публикувано на 25.02.19 в 10:07

Еврото стана на 20 години

Еврото става на 20 години. Единната европейска валута започва да замества европейската валутна единица екю точно преди две десетилетия, но влиза в обращение през 2002 г. Подготовката на монетите и банкнотите започва много по-рано, а основите на общата европейска валута са поставени още с Римския договор. По-късно в договора от Маастрихт..

публикувано на 01.01.19 в 06:45

БДЖ осигурява допълнително 15 400 места във влаковете по основните направления

От 21-ви декември до 2-ри януари включително „БДЖ-Пътнически превози” осигурява 15 400 допълнителни места за предстоящите Коледни и Новогодишни празници. Добавят се допълнителни вагони във влаковете по основните направления в страната. От БДЖ напомнят, че при купуване на билети за отиване и връщане, могат да ползват отстъпки от 10 % до 30 % от..

публикувано на 20.12.18 в 16:50

Безплатни експертни услуги за овцевъди и козевъди в 13 области

Овцевъдите и козевъдите от 13 области в страната от началото на идната година ще може да ползват безплатни административни, експертни и счетоводни услуги в административни офиси, които създава Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Първият офис ще заработи във Велико Търново. В центровете животновъдите ще получават помощ при попълване..

публикувано на 20.12.18 в 14:16

Между 200 и 300 мигранти се опитаха да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез"

Между 200 и 300 мигранти, искащи убежище във Франция, са опитали снощи да нахлуят в парижкия театър "Комеди франсез", за да окажат натиск за регулиране на ситуацията им. Докато на сцената на "Комеди Франсез" върви пиесата "Лукреция Борджия" от Виктор Юго, пред входа на прочутия театър в центъра на Париж мигранти от Африка играят друг..

обновено на 17.12.18 в 09:24